Klumme: Glædelig jul, husk dit økonomiske servicetjek!

Årets sidste højtid nærmer sig, og med julens komme bliver der måske også tid til at tage en time ud af kalenderen til at kigge på din økonomi. Det bør alle gøre for at optimere opsparingen mest muligt.

Årets sidste højtid nærmer sig, og midt i juleræset håber jeg, at du vil tage en time ud af kalenderen til at gøre status over din økonomi. Det er en kæmpestor tjeneste, du kan gøre dig selv og dine nærmeste. Jeg vil derfor bede dig tjekke følgende og har udarbejdet en nem tjekliste, der er nogenlunde lige til at gå til: 

 1. Læg et privatbudget.
  Der findes et utal af gode budgetmuligheder på internettet, og din bank har sikkert også noget de kan tilbyde dig. Lad være med at gøre det alt for detaljeret – det er bedre at lægge et overordnet budget end at gå død i detaljer. Med hovedposterne BOLIG, BIL, BØRN, FORENINGER & FRITID, FORSIKRINGER & ABONNEMENTER har du dækket det meste. Med et budget følger overblik – og herunder, om der er likviditetsover- eller underskud hvert år. Begge dele skal der gøres noget ved.

 2. Tjek din skattebillet.
  Hvis du er lønmodtager og betaler topskat, skal du finde ud af, om du kan undvære noget – mod at få noget til gengæld. Den del af din indtægt, der overstiger 513.400 kroner udløser en topskat på 15%. Der er altså omgående afregning, hvis du i stedet vælger at flytte eventuel overskudslikviditet over på en pension i stedet for. Så skal du nemlig ikke betale 15 procent topskat. De første 55.900 kroner. kan du indbetale på en ratepension. Er der fortsat likviditetsoverskud, kan resten indbetales på en livrente.

 3. Har du indbetalt det til din pension du kan / skal / vil i år?
  Alle kan indbetale 5.200 kroner på en aldersopsparing – og stort set alle bør gøre det. På den måde kommer du til at betale 15,3 procent af dit afkast – i stedet for 27-42 procent hvis du investerer som frie midler i stedet. Hvis der er mindre end fem år til din folkepensionsalder, er maksimumindbetalingen 48.000 kroner. Bemærk, at selvom du HAR passeret din folkepensionsalder, kan du fortsat gøre det, så længe du ikke har startet dine løbende pensionsudbetalinger. Indbetaler du på en livrente, er der intet loft, og på en ratepension er den maksimale indbetaling 55.900 kroner.

 4. Afgiftsfrie gaver er også en god ide i juletiden.
  Børn, børnebørn, forældre – og alle andre i lige linje – kan modtage 65.700 kroner uden at skulle betale afgift. Den onde svigerdatter kan få 23.000 kroner i julegave uden betaling af afgift, hvis du forbarmer dig. Og hvis I holder rigtigt meget af hende, kan I begge give 23.000 kroner.

 5. Er du selvstændig? Så tjek dit overskud
  Hvis du er selvstændig, kan du indbetale op til 30 procent af dit overskud i virksomheden på en pensionsordning. Der er ingen grænser for, hvor stort et beløb du kan indbetale, hvis det sker på en livrente – og selv her kan du i nogle tilfælde selv bestemme, hvad pengene investeres i, og hvem de skal tilfalde, hvis du falder bort i utide. Den selvstændige forretningsdrivende kan også indbetale op til 55.900 kroner på en ratepension.

 6. Skatteberegning er også en god idé i den søde juletid.
  Har du ikke indbetalt tilstrækkelig skat i årets løb, er det relevant at få beregnet den rigtige skat for året, der er gået, og så få overført beløbet til Skat. Er skatteberegninger ikke din stærke side, så er en time hos en revisor ofte givet særdeles godt ud. Skat er kompliceret, og derfor giver det god mening at opsøge folk med forstand og den rette ekspertise til at hjælpe dig med at gå gjort tingene korrekt.

 7. Belån din bolig?
  Sidste punkt på din to-do-jule-liste må være belåningen af den faste ejendom. I en periode, hvor du i visse tilfælde kan få penge for at låne penge, bør du overveje, om du kan have glæde af dette. Der er ikke længere fri lånemulighed, den dag du har forladt arbejdsmarkedet, så måske vil du allerede nu sikre, at du får hævet en del af den opsparing, som du har foretaget i fast ejendom.

  På den måde er du sikker på, at du kan få glæde af pengene uden at skulle sælge ejendommen. Der er mange muligheder, både med fast og variabel rente, og både med og uden krav om, at pengene betales tilbage. Der findes ingen generel anbefaling på dette område, men tænk i nogle forskellige scenarier. Hvis du vælger en rente der er variabel, hvad vil det så betyde for din fremtidige økonomi, hvis renten en dag er steget til 5 procent. Jo flere ”værst-tænkelige”-beregninger du har lavet, jo færre udfordringer vil senere ramme dig.

NU er du klar til at tænde julelysene og tage en bid af ande- eller flæskestegen, hvis du altså ikke er en af dem, der skal passe på os andre og være på vagt, mens vi andre mæsker os i julegodterne.

Rigtig glædelig jul og godt nytår!

 

 

 

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>