Et stort ansvar hviler på ECB’s nye chef

Den Europæiske Centralbank skal have den nuværende IMF-chef Christine Lagarde som ny centralbankchef. Hun erstatter Mario Draghi, der reddede euroen i 2012. Det bliver også Lagardes vigtigste opgave at holde sammen på euroen og undgå deflation. I det hele taget har ECB’s rolle ændret sig fra at skulle sikre lav inflation til at sikre euroens overlevelse og undgå deflation som i Japan. Men med de nuværende negative renter er manøvrerummet for ECB skrumpet meget ind.

Euroens redningsmand Mario Draghi træder til efteråret tilbage som centralbankchef i Den Europæiske Centralbank (ECB), når hans embedsperiode udløber. Han bliver erstattet af franske Christine Lagarde, der i dag er direktør for Den Internationale Valutafond (IMF).

Dermed er det et farvel til manden, der tilbage i 2012 med sin berømte ”whatever it takes”-replik reddede euroen, efter at gældskrisen i Sydeuropa truede dens eksistens.

”Den manøvre er et fint vidnesbyrd om, hvordan ECB’s rolle har ændret sig fra før finanskrisen og til nu. Før finanskrisen havde ECB en klokkeklar opgave i at sikre lav inflation og kun det. 1970’erne og 1980’erne havde lært os, at høj inflation og talrige devalueringer ikke var nogen god opskrift på at skabe stabile økonomier. Efter finanskrisen har ECB’s opgave ændret sig markant. De seneste 10 år har handlet om undgå sammenbrud af eurozonen, og at deflation a la Japan ikke kommer til at ske,” siger René Rømer, senior porteføljemanager i Formuepleje.

Draghis retorik genskabte tilliden i 2012

De seneste måneder har sat en tyk streg under ECB’s forandrede rolle. Inflationsforventningerne i eurozonen er gået igennem gulvet på det seneste og er nu rekordlave, selv om styringsrenten er minus 0,4 procent. Det har skabt en vis panik i Den Europæiske Centralbank (ECB).

”Det mulige sammenbrud af eurozonen er ikke noget, man taler så ofte om, men på baggrund af de pengepolitiske beslutninger, som centralbanken i Frankfurt har truffet, er det reelt det scenarie, man målrettet har arbejdet efter at undvige. Da Draghi i sommeren 2012 sagde, at “ECB er klar til at gøre alt inden for sit mandat for at redde euroen. Og tro mig, det vil være nok”, genskabte det investorernes tillid til euroen,” forklarer Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Oversat til konkret handling har det betydet, at ECB har købt statsobligationer i både Italien og Spanien i stor stil, hjulpet Grækenland ud af suppedasen, ligesom de sydeuropæiske banker har fået lettere adgang til at låne penge og dermed sikre deres overlevelse. Det er alt sammen ting, der tjener et højere formål: At undgå euroens sammenbrud.

”ECB ejer i dag en tredjedel af alle statsobligationer i eurozonen og halvdelen af alle realkreditobligationer, og renterne er på et rekordlavt niveau for at holde hånden under eurozonens økonomi. Det smitter også af på Danmark. Man kan i dag få et 30-årigt realkreditlån til 1 procent – for nogle år siden var vi til sammenligning alle sammen ved at gå ud af vores gode skind, da et 30-årigt lån kom ned i 4 procent. Blot for at illustrere, hvor opsigtsvækkende det egentlig er med så langvarigt et lån til så lav en rente,” konstaterer René Rømer.

ECB's er ved at løbe tør for pengepolitisk ammunition

Danmark har i øvrigt verdensrekorden for laveste rente nogensinde sammen med Schweiz. Den blev sat i 2012, da den var nede i -0,75 procent. P.t. har samtlige danske statsobligationer uanset løbetid i juni fået negative renter. Det er uden fortilfælde.

”Lige nu står vi i en situation, hvor ECB har signaleret klart og tydeligt, at man er parat til at lempe pengepolitikken yderligere, men det kan blive sværere, end det lyder. Sådan vil det også være under den nye centralbankchef, når hun overtager posten. Christine Lagardes manøvrerum bliver begrænset. Den nuværende rente er på -0,4 procent. ECB kan godt sænke den yderligere, og de har også andre muligheder.  Men realiteten er, at ECB ikke har så meget mere pengepolitisk ammunition i skuffen,” vurderer Henrik Franck og tilføjer, at det alligevel kan blive nødvendigt at gøre forsøget:

”Med de uhyre lave inflationsforventninger, der er gældende for øjeblikket, så er deflation ikke et urealistisk scenarie, men det er et scenarie, som ECB for enhver pris skal og vil undgå. Det er en hovedopgave for Draghi lige nu, og det bliver en hovedopgave for Christine Lagarde, når hun overtager tøjlerne den 1. november.”

Deflation er stort set ukendt farvand

Faktisk er deflation en centralbanks værste mareridt. Mens man godt ved, at man skal håndtere inflation med stigende renter for at tage noget af væksten ud af økonomien, ved man ikke, hvordan man får bugt med deflation, forklarer René Rømer:

”Deflation sker meget sjældent og er langt mindre hyppigt forekommende end inflation. De to bedst kendte eksempler er Depressionen i 1930’erne, hvor der skulle en verdenskrig til at stoppe det. Det siger sig selv, at det ikke er en ønskværdig løsning. Anden gang var det så Japan, der fik deflation i slutningen af 1990’erne, og som stadig ikke har fået bugt med det. Reelt ved vi altså ikke, hvordan vi kommer deflation til livs.”

Det er her ECB står: Med en toneangivende minusrente på 0,4 procent og få redskaber i den pengepolitiske værktøjskasse og en eurozone med meget beskedne vækstudsigter og uden nogen inflationstegn. Måske er der snart brug for en retorisk stærk centralbank, der kan komme med en ”whatever it takes”-lignende melding. Der skal Christine Lagarde have ordet i sin magt – præcis som Mario Draghi havde i sommeren 2012.


FAKTA – ECB’s centralbankchefer (præsidenter):

  • Wim Duisenberg, Holland – 1998-2003
  • Jean-Claude Trichet, Frankrig – 2003-2011
  • Mario Draghi, Italien – 2011-31. oktober 2019
  • Christine Lagarde, Frankrig – 1. november 2019 (indstillet)

 

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>