ECB på banen med vifte af pengepolitiske lempelser

Den Europæiske Centralbank (ECB) har taget de fleste redskaber i værktøjskassen i brug på torsdagens rentemøde: Renten blev sat ned, støtteopkøbsprogrammet (QE) genoplivet med 20 milliarder euro om måneden, og det bliver gentaget, at renten forbliver lav, indtil inflationsmålet atter nærmer sig. ”Oven i det er ECB på banen med et tiering-system, der skal hjælpe de europæiske banker, som er udfordret af, at renten sænkes på ny,” siger Otto Friedrichsen, aktiechef og partner i Formuepleje.

Den Europæiske Centralbanks afgående centralbankchef Mario Draghi sluttede sit sidste og meget imødesete rentemøde af med at præsentere en række pengepolitiske lempelser, der skal forsøge at skubbe gang i væksten i den pressede europæiske økonomi.

Renten blev sænket fra -0,4 til -0,5%, og Draghi genoplivede desuden de kvantitative lempelser (QE), som ECB ellers indstillede så sent som ved årsskiftet. Derudover siger ECB, at renten forbliver på sit nuværende eller endnu lavere niveau, indtil inflationsudsigterne igen viser robuste tegn på at nærme sig det oprindelige mål på 2 procent eller i nærheden deraf. Det er på linje med de tiltag, som Formuepleje på forhånd havde vurderet som værende sandsynlige.

Samtidig er ECB på banen med et såkaldt tiering-system, der gør det muligt for de indtjeningspressede europæiske banker ikke skal betale for i hvert fald en del af deres overskudslikviditet.

Femte og sidste lempelse i denne omgang er en udbygning af TLTRO III-hjælpeprogrammet, der retter sig primært til de sydeuropæiske banker med henblik på at låne på lempelige vilkår. Det program er blevet udvidet fra oprindeligt at løbe i to år til nu at løbe i tre år, og renten i programmet er samtidig blevet sænket.

Negative renter er nu den normale verden

”Markedet fik i hvert fald på overfladen opfyldt alle sine ønsker til pengepolitiske lempelser fra ECB. Grundlæggende er signalet meget klart: De negative renter er kommet for at blive i meget lang tid fremover, og ECB anerkender udfordringerne ved de negative indlånsrenter for den europæiske banksektor, som er en meget dominerende sektor i Europas økonomi,” siger Otto Friedrichsen, aktiechef og partner i Formuepleje.

Det nye QE-program begynder 1. november med støtteopkøb på 20 milliarder euro månedligt, og meldingen er, at de fortsætter så længe som nødvendigt. Beløbet er et nøk over de 15 milliarder euro, som QE-programmet sluttede med i december, men også et stykke under de 30-40 milliarder euro, som markedet havde sat næsen op efter.

”Det er lidt i den lave ende i forhold til forventningerne, men det er et udtryk for, at ECB er begrænset af, at man ikke må eje med end en tredjedel af obligationerne i noget land, og den grænse er man meget tæt på at nå i Tyskland, Finland og Portugal, hvor ECB ejer næsten 33 procent af alle obligationer. ECB kan altså ikke give den fuld skrue, medmindre man ændrer på den fordelingsnøgle. I praksis betyder det også, at QE-programmet, som det ser ud nu, har udløbsdato, selv om meldingen er, at QE-programmet i princippet er uden udløb. Skal det holde stik, kræver det sandsynligvis en regeljustering,” siger Otto Friedrichsen, der vurderer, at rentesænkningen mest af alt har karakter af, at ECB tager alle redskaber i brug efter dagens rentemøde:

”Lempelserne skal vise handlekraft fra ECB’s side og imødekomme markedets forventninger. Samtidig understreger Mario Draghi meget tydeligt sin tidligere opfordring til Europas politikere om, at pengepolitikken ikke kan stå alene, men at der er et stort behov for flere finanspolitiske tiltag.”

På dagens rentemøde nævnte Draghi således, at den rigtige finanspolitik ville betyde, at ECB’s pengepolitik ville have større effekt og virke hurtigere.

 

 

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>