Brexit-aftale vil skabe lettelse på de finansielle markeder

Med den nye Brexit-aftale er der begrundet håb om, at et hårdt Brexit den 31. oktober kan afværges. ”Vedtager det britiske underhus aftalen, vil en af flere usikkerhedsfaktorer være elimineret, og det vil give en vis lettelse på de finansielle markeder. Men man bliver skuffet, hvis man forventer, at en mulig Brexit-aftale betyder, at vi nu får ro og stabilitet i EU og Storbritannien,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Det lykkedes Storbritanniens premierminister Boris Johnson at lande en Brexit-aftale med EU-Kommissionens præsident Jean-Claude Juncker. Nu er det så op til det britiske underhus og Europa-Parlamentet at vedtage den aftale, der foreligger. Sker det, er Brexit en realitet den 1. november, og briterne vinker på den dato farvel til EU – dog kun formelt. Reelt vil Storbritannien forblive en del af EU og det indre marked i en næsten toårig overgangsperiode.

”Nu skal aftalen lige stemmes igennem. Vi har jo før set, at det ikke nødvendigvis er så lige til. Men i forhold til Theresa Mays aftale med EU, som Underhuset forkastede ad tre omgange, løser den nye aftale nogle væsentlige knaster. Derfor er der nok en større sandsynlighed for, at Underhuset denne gang vedtager aftalen, uden at vi kan regne det for sikkert,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje og tilføjer:

”Det er selvfølgeligt positivt, hvis det viser sig, at et hårdt Brexit er afværget, men der er ingen grund til at lade champagnepropperne springe. Det gælder fortsat, at Brexit er en ulykkelig begivenhed både for Storbritannien og for EU. Storbritannien står for 15 procent af EU’s BNP og er dermed den næststørste økonomi i EU. Storbritannien er også en af de største bidragsydere til EU’s budget. Det har betydning, når så vigtigt et land udtræder af EU.”

Værst for briterne - skidt for alle

Dertil kommer hele den politiske dimension, herunder ikke mindst den sikkerhedspolitiske. EU blev i sin tid skabt for at sikre fred og stabilitet i Europa, og det har EU i høj grad bidraget til igennem de seneste 70 år.

”Når et stort land som Storbritannien så udtræder af det politiske samarbejde i EU, kan det umuligt være stabiliserende.  Men selv om det både økonomisk og politisk er negativt for EU, at Storbritannien udtræder, bliver det trods alt værst for den britiske økonomi og de britiske virksomheder, som nu ikke længere får så let adgang til markederne i EU og skal til at opbygge nye forsyningskæder,” siger Henrik Franck.

Bliver den nuværende aftale stemt igennem, vil overgangsperioden på næsten to år dog sikre, at briterne træder ud under nogenlunde ordnede forhold. Hvad der sker derefter, er til gengæld et åbent spørgsmål.

”Med den nye Brexit-aftale, der er lagt op til nu, kan man sige, at det sikrer, at der om to år bliver en blød landing af et hårdt Brexit. Men så har man trods alt knap to år til at forberede det hårde Brexit. To år man kan bruge til at forhandle det fremtidige samarbejde mellem EU og Storbritannien på plads. Lige nu er der nemlig lagt op til, at tilknytningen bliver meget lille og hverken noget af det, vi kender fra EU’s aftaler med Norge eller Schweiz. Det minder om en reel løsrivelse,” siger Henrik Franck og peger på, at de finansielle markeder ganske givet vil tage godt imod nyheden, hvis man undgår et no deal-scenarie, når denne måned rinder ud.

Formuepleje har begrænset eksponering i Storbritannien

”I Formuepleje forventer vi en begrænset positiv reaktion på aktiemarkederne og et styrket pund, fordi det på de finansielle markeder vil være en god nyhed, hvis denne aftaler falder i hak. Det er positivt, at vi ikke står med et hårdt Brexit lige nu og her. Det ville kunne skabe noget turbulens. Omvendt må man også sige, at når det gælder de finansielle markeder, så er Brexit-problematikken primært noget, som optager os her i Europa. På de globale finansielle markeder ville et hårdt Brexit naturligvis have været negativt, men investorerne har allerede indregnet risikoen. Globalt set har handelskrigen mellem USA og Kina langt vigtigere betydning for de finansielle markeder, og det samme gælder for så vidt den mulige impeachment (”rigsretssag”) af USA’s præsident Donald Trump og udfaldet af præsidentvalget derovre,” forklarer Henrik Franck og oplyser, at Formuepleje har begrænset eksponering imod Storbritannien.

”For vores vedkommende er vi undervægtet i det britiske aktiemarked. De aktier, vi trods alt har, er eksportorienterede selskaber, som i vid udstrækning nyder godt af det faldende britiske pund, så på den baggrund er vi relativt komfortable,” nævner Henrik Franck.

En geopolitisk slagmark og forrykket magtbalance

Det store Brexit-slag skal i virkeligheden slet ikke slås på de finansielle markeder – måske med undtagelse af det britiske pund – men på de bonede geopolitiske gulve.

”Brexit vil rykke magtbalancerne i verden og i Europa. USA og Storbritannien vil blive knyttet tættere til hinanden. Storbritannien kommer også selv til at bakse med nogle løsrivningsivrige skotter, der slet ikke ønsker Brexit. Boris Johnson risikerer at blive den sidste premierminister for det Storbritannien, vi kender i dag, fordi det langt fra er sikkert, at han kan holde sammen på den britiske union med England, Skotland, Wales og Nordirland. Vi kan dermed godt forvente et ændret geopolitisk billede. Og lige udenfor EU har vi som bekendt Tyrkiet og Rusland, der græder tørre tårer over destabiliseret EU,” vurderer Henrik Franck.

EU skal finde sin retning efter Brexit

Og skulle man tro, at tingene falder til ro i EU-regi, når Brexit er en realitet, kan man ligeledes tro om igen.

”Man må forvente, at vi i EU vil få nogle heftige diskussioner i de kommende år. Med briterne ude mister Danmark og andre lignende lande en allieret i forhold til at holde de føderalistiske EU-tanker nede og bevare nationerne som stærke og selvstændige. Den franske præsident Macron har længe stået i baggrunden og trippet utålmodigt på at få Brexit overstået, så han kan introducere sine ideer til en gennemgribende reform af EU-systemet. Når Brexit er på plads, vil vi formentlig se ham intensivere kampen for bankunion og afståelse af mere suverænitet. Det kan sætte skub i et EU i to hastigheder, at de føderalistiske tilhængere ikke længere vil møde den samme modstand som hidtil, fordi briterne er væk,” siger Henrik Franck og konstaterer, at det vil fjerne noget af presset på EU-systemet for at tilbagerulle den politiske del af EU.

”Det var i sin tid det, der fik daværende premierminister David Cameron til at udskrive den famøse Brexit-afstemning, fordi briterne blev trætte af, at EU hele tiden tiltvang sig mere og mere indflydelse på bekostning af de enkelte medlemslande,” siger Henrik Franck.

Budgetkrig i Bruxelles

Han peger desuden på, at der nu er lagt op til nogle gevaldige budgetslagsmål fremover i Bruxelles, fordi briterne ikke længere er der til at hjælpe med at betale regningen. I 2017 lød briternes nettobidrag på 7,5 milliarder euro, selv om landet helt tilbage fra 1985 har nydt godt af de rabatter, som daværende premierminister Margaret Thatcher fik trumfet igennem.

”Storbritannien er et af de 10 lande, som har betalt mere til EU, end det har modtaget – ligesom Danmark i øvrigt. Den regning skal jo betales af de 27 resterende lande, og der kan man godt forvente, at der bliver kamp om at undgå det. Især mellem de lande, der allerede i dag betaler mere, end de modtager. Så ja, det kan godt være, at Brexit snart er en realitet, men politisk er der masser af varme kartofler at kappes om endnu,” slutter Henrik Franck. 

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>