BoJo’s kæmpesejr skaber midlertidig ro om Brexit

Det britiske parlamentsvalg resulterede i en overlegen sejr til den konservative premierminister Boris Johnson, der nu kan fuldføre sine Brexit-løfter og lade Storbritannien udtræde af EU den 31. januar. ”Forhandlingerne om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien kan dog få uroen til at blusse op igen, så man skal ikke tro, at alt er løst,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Vejen imod Brexit har været belagt med præcis så mange forhindringer, som man kunne forudse, da det historiske resultat i afstemningen om briternes EU-medlemskab blev kendt den 23. juni 2016. Her 3½ år senere ved vi nu med 99,9 procent sikkerhed, at datoen for Storbritanniens udtrædelse bliver den 31. januar 2020. Det cementerede torsdagens meget klare valgsejr til De Konservative og partiets premierminister Boris Johnson, der har sat alle kræfter ind på at get Brexit done.

”Med det absolutte flertal i parlamentet har han fået et stærkt mandat til at opfylde det valgløfte, og det kommer med al tænkelig sandsynlighed til at ske den 31. januar. Det har som forudsagt været en lang udtrædelsesproces, som nu nærmer sig sin afslutning,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Vi har ikke hørt det sidste til Brexit

Man skal dog passe på med at tro, at hele Brexit-problematikken nu er løst. Nok kender vi den sandsynlige udtrædelsesdato og vilkårene for en udtrædelsesaftale, ligesom den britiske regering har fået et klart mandat til at føre udtrædelsen ud i livet, men der er et stykke vej til, at parterne bliver enige om de fremtidige samlivsvilkår.

”Hvis man tror, at der nu falder fuldstændigt ro om Brexit, kan man godt tro om igen. På kort sigt er det absolut godt nyt, at udsigten til et hårdt Brexit nu og her stort set er væk, men man skal være meget bevidst om, at tiden efter skilsmissen, hvor man skal blive enige om, hvordan EU og Storbritannien skal leve med og ved siden hinanden, bliver mindst lige så svært som bodelingen. Med den ovenud solide valgsejr skal man forberede sig på, at vi nu ser en meget selvsikker Boris Johnson, som kan gøre det svært at få eksempelvis en handelsaftale på plads,” forklarer Henrik Franck, der mener, at Storbritannien står foran de største udfordringer fremover, men EU kan ikke sige sig fri for at skulle ud i nogle barske diskussioner:

”Politisk kan vi godt forvente et EU, der står foran en svær tid. De påkrævede reformer, som jo var selve årsagen til briternes utilfredshed og daværende premierminister David Camerons grundlag for i det hele taget at udskrive en folkeafstemning, får trange kår. Et land som Danmark mister en vigtig allieret i Storbritannien, og de tilbageværende stærke lande i EU som Frankrig og Tyskland vil formentlig forfølge en mere føderalistisk linje.”

Ro om Brexit er godt nyt

På kort sigt er Henrik Franck dog ikke i tvivl om, at den klare konservative valgsejr er godt nyt for de finansielle markeder.

”Investeringerne har været sat på pause i Storbritannien og delvist Europa. Det her er godt nyt for Europa, hvis vi lige nu og her undgår et hårdt Brexit, og også godt for europæiske aktier og det britiske pund, som vi har set stige. Samtidig har vi fået vigtigt nyt i handelskrigen mellem USA og Kina, hvor første delaftale er bekræftet. Det er rigtig godt nyt,” slutter Henrik Franck.

 

 

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>