Amerikanske virksomheder begynder at mærke presset

Regnskabssæsonen i USA vidner om, at handelskrigen rammer både Kina og USA. Nok overgår de amerikanske selskaber igen forventningerne, men det er på et beskedent niveau.

Handelskrigen rammer ikke kun Kina, men begynder også at gøre ondt i USA. Det ses på de amerikanske regnskaber i tredje kvartal.

Aktiemarkedet kan på kortere sigt være drevet af stemninger, følelser og andet, men på længere sigt er det selskabernes indtjening, der er altafgørende for det enkelte selskabs afkast. I det perspektiv har investorerne endnu engang været vidne til en regnskabssæson i ly af en global vækstopbremsning og den verserende handelskrig mellem USA og Kina.

Regnskaberne for tredje kvartal var derfor ventet med stor spænding, fordi forventningerne gradvist er sænket gennem året.

Vækstopbremsning begynder ganske naturligt at have effekt på både omsætning og indtjening. Samtidig er handelskrigen en af de største risikofaktorer i øjeblikket, fordi den truer med at accelerere vækstopbremsningen. Resultaterne i de amerikanske virksomheder i tredje kvartal giver et billede af en klar opbremsning i indtjeningsvæksten sammenlignet med samme periode sidste år.

Indtjeningen er faldet 2,4 pct., hvilket vidner om en klar opbremsning relativt til historikken. Udviklingen er dog væsentlig bedre end frygtet.

Det skal man dog ikke falde på halen over som investor. Normalt overrasker 75 pct. af de amerikanske selskaber positivt, så i det perspektiv minder det mere om "business as usual".

Overskudsgraden er for nedadgående

Dykker man ned i virksomhedernes rapportering, vil man dog få øje på et mere problematisk forhold og en udvikling, der i dette sencykliske konjunkturmiljø kræver opmærksomhed: Virksomhedernes overskudsgrader er nemlig under pres, dvs. selskabernes evne til at konvertere omsætning til indtjening.

Ni ud af 11 sektorer i det amerikanske aktieindeks har i de netop aflagte regnskaber en lavere overskudsgrad end i samme periode sidste år. Størst tilbagegang ses der inden for it og energi, mens det inden for de enkelte sektorer er op mod 75 pct. af selskaberne, der melder om tilbagegang på overskudsgraden.

Der er flere årsager til udviklingen. Handelskrigens følgevirkninger i form af højere importpriser presser de virksomheder, der ikke er stærke nok til at sende omkostningerne videre til forbrugeren. Selvom præsident Donald Trump hævder, at kineserne bærer omkostningerne ved handelskrigen, må vi konstatere, at også amerikanske virksomheder er påvirket.

Den mere strukturelle udfordring for de amerikanske virksomheder er, at lønningerne stiger kraftigere end produktiviteten, og det rammer virksomhederne på overskudsgraden.

Valgår kan hjælpe løsninger på vej

Aktuelt ser handelskonflikten mellem USA og Kina dog ud til at nå sit første positive delmål.

2020 er et valgår, hvor flere politiske sejre kan være medvirkende til at reducere mange selskabers nuværende importomkostninger, men med et stærkt amerikansk arbejdsmarked er produktiviteten, sammen med omsætningsvækst, nøglen til at opretholde indtjeningskraft i virksomhederne.

Kommentaren er også bragt i dagbladet Børsen den 14. november

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>