Vi er nødt til at holde mere øje med Tyskland nu

Tyskland er kommet et stort skridt tættere på at få sin regering på plads efter valget helt tilbage i september. Et beskedent flertal af SPD’s medlemmer har på en ekstraordinær partikongres sagt ja til at forhandle med Angela Merkels CDU om at indgå i endnu regering. Men uanset hvad vil den tyske regering være svækket i forhold til før valget, mener Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Det er overordnet godt nyt, at SPD på en ekstraordinær partikongres med et beskedent flertal har sagt ja til, at partiets ledelse med Martin Schulz i spidsen nu kan forhandle videre med CDU og Angela Merkel om at få en ny regering på plads i Tyskland.

362 af de SPD-delegerede stemte ja til at fortsætte regeringsforhandlingerne, mens 279 sagde nej tak, og flertallet på 56,4 procent illustrerer meget præcist, hvor vanskelig beslutningen har været, og at en kommende tysk regering med CDU og SPD får det svært. Det gør, at man er nødt til at være mere opmærksom på udviklingen i Tyskland end normalt.

”Det er en vigtig og vanskelig hurdle, der er overvundet med SPD’s ja til at fortsætte forhandlingerne. SPD har i den forgangne regeringsperiode været andenviolin i den tyske regering, og det tærede hårdt på partiets stemmer ved valget i september. Man kan godt formode, at SPD vil gøre mere opmærksom på sig selv i den kommende regeringsperiode, og det kan gøre livet sværere for Angela Merkel i hendes fjerde periode som forbundskansler,” vurderer Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Formuepleje holder mere vågent øje med Tyskland

”Tyskland er en central og vigtig spiller i Europa og den usikre vej til en ny regering gør, at man er nødt til at holde lidt mere øje med, hvad der sker i Tyskland, der normalt er kendt for sin stabilitet, end ellers. Der er ikke sket noget, der får os i Formuepleje til at ændre på noget, men hvor vores fokus meget har været på brexit og italiensk valg, er den politiske situation i Tyskland nu også noget, vi kigger på.”

SPD fik ved valget i september blot 20,5 procent af stemmerne, men meningsmålingerne nu ser endnu dårligere ud, så et nyvalg var et ringere alternativ end at fortsætte i regering. Det kræver dog også et flertal i en urafstemning om det endelige regeringsgrundlag, når det foreligger, blandt SPD’s medlemmer for, at SPD kan træde ind i den nye regering.

Den politiske ustabilitet i det ellers notorisk stabile Tyskland kommer paradoksalt nok midt i en tid, hvor brexit og det forestående italienske valg ellers er de to ting, der har givet anledning til flest panderynker.

”Lykkes det at få regeringen på plads i EU’s vigtigste økonomi, vil Angela Merkel også få sin stemme tilbage i EU-spørgsmål – ikke mindst i brexitforhandlingerne og i hendes parløb om reformer i eurozonen med Frankrigs præsident Macron. Spørgsmålet er så, om hun taler med samme vægt som før og har den samme som magt, som hun har haft i de senere år. Det skal hun bevise efter de fire måneders tomrum uden en funktionsdygtig tysk regering,” siger Henrik Franck.

Det er dog værd at glæde sig over, at der ikke er sket nogen stor skade i og med, at både tysk og europæisk økonomi suser af sted og har det godt. Derfor har der ikke været nogle negative reaktioner i de finansielle markeder trods den uvisse politiske situation i Tyskland.

Det er forventet, at en ny tysk regering er på plads senest til påske.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>