USA optrapper handelskrig imod Kina

USA har taget det hidtil største skridt i handelskonflikten mellem USA og Kina og indført nye toldsatser på varer for en værdi af 200 milliarder dollars og lægger samtidig op til yderligere sanktioner fra nytår. ”Det var forventet, at der ville ske noget i den retning, men det er stadig en dårlig nyhed. Kineserne svarer igen, og sådan eskalerer det,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

USA optrapper handelskrigen

Det foreløbig største spring i handelskrigen mellem USA og Kina er en realitet, når USA fra næste uge pålægger nye toldsatser på 10 procent på kinesiske varer for en værdi af 200 milliarder dollars.

Toldsatserne bliver pålagt den 24. september, og hvis ikke der kommer skred i indrømmelserne fra kinesisk side, bliver toldsatserne fra nytår øget til 25 procent. På den måde får amerikanske virksomheder nogle måneder til at trække produktion ud af Kina.

Hidtil har USA haft told på kinesisk import for en værdi af 50 milliarder dollars, men i næste uge øges det altså til 250 milliarder dollars – tæt på halvdelen af al import fra Kina.

“Det er et stort skridt i den forkerte retning. Jeg har hidtil været tilbageholdende med at bruge ordet ”handelskrig” om situationen. Det tøver jeg ikke med længere. Nu er det en handelskrig. Jeg vil dog understrege, at vi ikke har en global handelskrig, men en bilateral handelskrig mellem verdens to største økonomier. Det kan være alvorligt nok, og hvis det fortsætter, har det i værste fald potentiale til at sænke den globale vækst i 2019,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje og medlem af Investeringskomiteen.

Kina reagerer - USA reagerer igen

USA siger samtidig, at der omgående vil blive lagt 10 procent told på kinesiske varer for yderligere 267 milliarder dollars, hvis kineserne som forventet svarer igen med at lægge told på amerikansk landbrugs- og industrieksport. Og kineserne har allerede meddelt, at de ikke har andet valg end at svare igen uden at specificere præcis hvordan. Tidligere har det været fremme, at de vil besvare et amerikansk træk med told på varer for 60 milliarder dollars fra USA.

”Hvis USA’s trusler holder stik, vil der være ekstratold på hele USA’s import fra Kina. Det er desværre et sandsynligt scenarie. Og hvordan vil Kina så gengælde det? Det er sådan, lavinen begynder at rulle,” siger Henrik Franck.

Den hidtidige handelskonflikt har trods den store omtale af konflikten været af begrænset omfang og konsekvenserne til at overskue, men det seneste skridt er en markant, om end ikke uventet eskalering af situationen. Det kan næsten ikke undgås, at det lidt længere ude i fremtiden vil kunne mærkes hos virksomheder og forbrugere og dermed sætte sig i begge landes økonomier samt i værste fald sprede sig som ringe i vandet til andre lande.

”På helt kort sigt tror jeg ikke, at der vil være store konsekvenser, men på lidt længere sigt kan det skade verdensøkonomien, hvis de to store økonomier i verden fortsætter med at ligge i infight på den måde. For de amerikanske virksomheder får det den konsekvens, at deres produktionsomkostninger stiger, fordi råvarer og halvfabrikata til produktionen bliver dyrere. Regningen ender hos den amerikanske forbruger og de amerikanske virksomheder,” siger Henrik Franck, der minder om, at USA’s utilfredshed med Kina ikke er fri fantasi eller er opstået ud af det blå:

”USA gør det her, fordi de med en vis ret hævder, at Kinas stjæler amerikansk teknologi og intellektuelle ejendomsrettigheder, og slet ikke møder nogen som helst imødekommenhed fra regeringen i Beijing om problematikken. Man skal huske, at der ikke er tale om helt grundløse anklager fra amerikansk side. Præsident Trump håber, at handelskrigen kan føre til ændringer i Kinas handelspraksis.”

Trumps opgør med handelsaftaler

Kina har siden 2001 været medlem af Verdenshandelsorganisation (WTO) og haft status som udviklingsland, hvilket giver nogle særlige handelsfordele – og det har været en torn i øjet på blandt andet USA lige siden optagelsen. Et af Donald Trumps mantraer ved roret som amerikansk præsident har været at tage et opgør med den i hans øjne vifte af dårlige handelsaftaler, som USA lider under – med WTO som den værste aftale af dem alle.

USA har allerede indgået en ny handelsaftale med Mexico, som erstatter den tidligere NAFTA-aftale, man havde med Mexico og Canada. Canada er endnu ikke en del af det, men forhandler i øjeblikket bilateralt med USA om en NAFTA 2-aftale.

”Det er stadig vores forventning i Formuepleje, at det falder på plads med Canada inden for en overskuelig fremtid, og at USA før eller siden også får en ny handelsaftale på plads med Kina. På den måde kan vi forhåbentlig undgå, at handelskrigen får alt for vidtrækkende konsekvenser. Men det kan godt være, at det skal blive værre, før det bliver bedre,” siger Henrik Franck, der heller ikke mener, at man skal underkende de storpolitiske elementer, der er i handelskrigen.

USA har i årevis været verdens største økonomi og er det fortsat målt på BNP, men på købekraft har Kina overhalet USA, og det er forventningen, at Kinas BNP overhaler USA’s inden for 10-15 år.

”Den udvikling behager ikke i Washington D.C. og slet ikke Donald Trump som person, så det vil han og USA kæmpe imod for en enhver pris,” forklarer Henrik Franck.

To be continued…

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>