Tvivl om Feds renteforhøjelse til december

Indtil markedsuroen i oktober og november var det tæt på 100 procent sikkert, at USA’s centralbank ville hæve renten i december for fjerde gang i år. ”I Formuepleje tror vi stadig, at rentestigningen kommer, men sandsynligheden er faldet fra stensikker til noget, der minder om 75 procent,” vurderer Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Det har længe ligget i kortene, at den amerikanske centralbank Federal Reserve ville runde året af med sin fjerde og sidste rentestigning i 2018 efter rentemødet den 18. og 19. december. Markedets forventning til renteforhøjelsen har faktisk været betragtet som stensikker, men uroen på de finansielle markeder i oktober og november er skabt af frygt for, om opsvinget er ved at lakke mod enden.

På den konto er der sået tvivl om den rentestigning, som alle har regnet med fra Feds side i julemåneden, vil komme eller ej.

”Jeg vil gerne understrege, at vi i Formuepleje fortsat tror på, at Fed hæver renten for fjerde gang i år, men hvor vi før oktober vurderede det for så godt som sikkert, så er der nu en mulighed for, at den ikke kommer. Vi er gået fra noget, der minder om 100 procent til 70-80 procent,” vurderer Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

”Feds tilgang er, at man styrer sin pengepolitik på baggrund af de data, man har til rådighed. Nøgletallene viser fortsat en amerikansk økonomi i topform med fine vækstrater over 3 procent. Der er den laveste arbejdsløshed i 48 år, og inflationen er, hvor den skal være. Alt det peger i retning af, at man holder kursen og fortsætter normaliseringen af pengepolitikken med små gradvise stramninger,” siger Henrik Franck.

Alle følger Fed

Indtil videre har Fed lagt op til fire rentestigninger i år og tre i 2019, men på grund af den stigende volatilitet i markedet, kan man ikke vide sig helt sikker på, at det kommer ske.

”Kursfaldene i oktober var de skarpeste fald i amerikanske aktier siden 2011, så der må være nogle overvejelser i gang i Fed om, hvor økonomien er på vej hen. Feds primære rolle er dog ikke at tilgodese aktiemarkedet, men at tage højde for stigende inflation og sikre stabile priser, maksimal beskæftigelse og et langsigtet moderat renteniveau,” forklarer Henrik Franck, der mener, at den stigende nervøsitet i markedet kan begrundes historisk.

”Det er jo ikke uden grund, at markedet frygter, at Fed sætter opsvinget over styr. Strammere pengepolitik er den hyppigste årsag til recessioner, og kun en gang tidligere – i 1994/1995 - har Fed formået at hæve renterne uden at slå opsvinget ihjel,” siger Henrik Franck.

Manglende rentestigning vil give negativ reaktion

Alligevel vil det formentlig blive tolket negativt, hvis lige præcis den forventede rentestigning i december udebliver:

“Man skal ikke forvente nogen neutral markedsreaktion, hvis Fed overrasker og undlader at hæve renten. Selv om det i princippet er godt for aktier med lave renter, så vil markedet reagere meget negativt af to årsager. Et er, at det vil blive tolket som, at Fed er bekymret for, om det økonomiske opsving er ved at miste pusten og recessionen er rykket nærmere, og noget andet er, at der vil opstå en frygt for, at Fed er bukket under for presset fra præsident Trump, der udtalt sig meget kritisk over for de hidtidige renteforhøjelser i 2018. Det vil skabe bekymring for, om den uafhængighed, som er så afgørende for enhver centralbank – ikke mindst den amerikanske – er sat over styr. Man kan roligt konkludere, at Fed kommer til at spille en nøglerolle i, hvor tingene bevæger sig hen i de kommende 12 måneder,” vurderer Henrik Franck, der også peger på, at netop uvisheden er med til at skabe den markedsnervøsitet, vi ser:

 ”Det var noget lettere at spå om 2018, end det er at forudsige 2019, og det er en udfordring, som alle investorer, herunder os i Formuepleje, sidder og grubler med for tiden. Vores tilgang er dog, at vi for alvor skal se nogle negative nøgletal, før vi er rigtig bekymret. Man kan måske sige, at vi er klar til at blive bekymret, hvis de økonomiske nøgletal forværres, og at der nok ikke skal meget til at øge nervøsiteten.”

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>