Trumps toldmure udløser kraftig aktieuro

De store aktiedyk oven på Donald Trumps nye toldmure bør mane til eftertanke. “ I Formuepleje følger vi situationen tæt og overvejer justeringer, hvis handelskrigen får lov at udfolde sig,” siger direktør og partner Søren Astrup.

Aktiemarkederne faldt i går kraftigt, da USA’s præsident Donald Trump underskrev planerne om at indføre told på stål og aluminium ud i livet.

Det betyder, at en reel handelskrig mellem USA og Kina er en realitet. Kina har nemlig svaret på planerne ved, at man vil bekæmpe den amerikanske told med alle midler. Og de endnu uvisse konsekvenser får investorerne til at tage deres forholdsregler.

De ledende amerikanske aktieindeks blev således sendt ned med mellem 2,5 og 3 procent torsdag aften, og de asiatiske aktiemarkeder har i nattens løb fulgt i samme spor. Eksempelvis har det japanske Nikkei-indeks mistet 4,5 procent af sin værdi, og de ledende indeks i Kina, Hong Kong og Sydkorea er alle faldet med mere end 3 procent. De europæiske aktiemarkeder fik ligeledes en hård start med kursfald, men har rettet sig op i løbet af fredagens handel.  

“Vi tror ikke, at det er starten på en længerevarende aktienedtur. Dertil er verdensøkonomien for stærk og virksomhedernes indtjening for god. Men det er naturligvis noget vi holder et vågent øje med, og det skal helst ikke udvikle sig mere kritisk end nu. I forvejen er markedet noget usikkert efter den korrektion, vi havde i begyndelsen af februar,” siger Søren Astrup, direktør og partner i Formuepleje.

Formuepleje: Ikke grund til panik endnu

Grundlæggende skal man dog passe på med ikke at gå i panik med kursfaldene i går og i dag som begrundelse.

”Med de informationer vi har til rådighed lige nu, skal man passe på ikke at lade følelserne løbe af med sig, og derfor mener vi stadig, at kursfald er lig med en købsmulighed - på baggrund af det opsving, vi har og som er båret af en stærk global økonomi. Men det ubehagelige er, at Trump agerer så uberegneligt som tilfældet er. Det er ham, der er den store usikkerhedsfaktor for øjeblikket,” siger Søren Astrup, der dog pointerer, at Trump ikke har politisk opbakning til at føre handelskrig for fulde gardiner:

”Især i hans eget parti er man arge modstandere af handelskrige og tilhængere af frihandel. Derfor tror vi, at man kan afværge de værste konsekvenser – og muligvis endda, at Kina og USA før eller siden sammen sætter sig til forhandlingsbordet og når til enighed om deres fremtidige handelsrelationer.”

Trumps told hæmmer frihandel

EU og seks andre lande friholdes indtil videre for at være omfattet af tolden, der lyder på 25 procent på stål og 10 procent på aluminium. Men alene kursreaktionen viser, hvor ufornuftige Trumps toldplaner er - og endnu mere, hvis det får lov at udvikle sig til en decideret handelskrig.

“Det havde været godt, hvis der var nogen, der kunne prikke ham på skulderen og bede ham tænke sig om en gang til. Protektionisme, som disse toldplaner er i al sin enkelhed, er skidt for frihandlen og i sidste ende også skidt for amerikansk økonomi,” siger Søren Astrup, som trods de kraftige kursfald mener, at man skal bevare roen:

"For vores eget vedkommende kan jeg berolige investorerne med, at vi gør alt, hvad der står i vores magt for at navigere i det her volatile marked. Det gælder stadig om at have is i maven og se tiden an. Der er stadig en begrundet forhåbning om, at den her truende handelskrig går i sig selv. Hvis man skal fremhæve en god ting ved de her kursfald, er det måske, at præsident Trump kan blive overbevist om, at han er på gal kurs.”

 

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>