Trump-rådgivers afgang er farvel til en forkæmper for frihandel

USA’s præsident Donald Trump mister sin økonomiske toprådgiver Gary Cohn, som forlader sit job, efter at præsidenten har fremlagt sine planer om at indføre told på en række produkter. ”Vi forventer stadig, at vi undgår en decideret handelskrig, men det er ikke nogen god udvikling. Gary Cohn var en forkæmper for frihandel,” lyder det fra Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Antallet af personer, der har forladt Donald Trumps regering i USA, har med Gary Cohns afgang som præsidentens økonomiske rådgiver føjet endnu et prominent navn til listen.

Gary Cohns er således den 10. af Trumps topfolk, der har forladt Trump-regeringen enten frivilligt eller ufrivilligt i de knap 14 måneder, hvor Donald Trump har resideret i Det Hvide Hus.

Tidligere har Donald Trump fyret FBI-chef James Comey, mens blandt andet pressetalsmand Sean Spicer og chefstrateg Steve Bannon har trukket sig og senest var det Trumps kommunikationschef Hope Hicks, der sagde op.

Gary Cohn var tidligere også nævnt som en mulig arvtager til Janet Yellen som USA’s centralbankchef, men her faldt valget som bekendt på Jerome Powell, og nu er han altså helt ude af Donald Trumps inderkreds.

”Med Cohns afgang mister Trump en økonomisk rådgiver, der kæmpede for traditionel republikansk frihandelspolitik. Men den magtkamp tabte han tilsyneladende, fordi Trump åbenbart hellere vil føre protektionistisk politik, som man normalt mere forbinder med Demokraterne,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje, og peger på, at Trump virker mest optaget af at kunne vise handlekraft over for arbejdervælgerne i rustbæltet, der traditionelt har stemt demokratisk.

I det hele taget er der grund til at være skeptisk over for den retning, som Trump trækker tingene i for tiden.

”Det virker på flere fronter noget bagstræberisk det, som Donald Trump har gang i. I energipolitikken vil han satse på kul, hvor resten af verden bevæger sig hen imod alternative energikilder, der hele tiden falder i pris, og nu her på frihandelsområdet vil han bygge toldmure, der får den konsekvens at fornuftige folk som Gary Cohn siger stop. Det kunne vi godt være foruden,” fremhæver Henrik Franck.

Formuepleje: Forhåbentlig bliver handelskrigen kun retorisk

Håbet og forventningen er dog indtil videre, at en egentlig handelskrig på flere fronter bliver undgået.

”I Formuepleje er vores vurdering stadig, at det primært bliver en handelskrig på det retoriske plan og måske på nogle udvalgte produkter, der ikke grundlæggende skader økonomien, men når en mand som Gary Cohn stopper, må man også erkende, at det er et skridt imod mere handelskrig og desværre ikke mindre. Forhåbentlig er der andre republikanske partifæller, der kan afværge det værste,” siger Henrik Franck og krydser nu fingre for, at Gary Cohns afløser bliver en fornuftig en af slagsen.

Med den amerikanske præsidents luner skal man dog ikke vide sig alt for sikker:

”Trump siger, at han snart vil udnævne Gary Cohns afløser, og at han vil træffe et klogt valg. Det kan man efterhånden have sine bange anelser om, fordi det i første omgang ikke er særligt klogt at miste kompetente folk, og dem har Trump efterhånden mistet en del af. Oven i købet er det meste selvforskyldt.”

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>