Stærke jobtal sætter yderligere pres på USA's økonomi

Det har været en uge i først Italiens og så handelskrigens tegn, inden jobrapporten for maj her til eftermiddag ramte gaden i USA med tal, der lå over det forventede. ”Amerikansk økonomi er stadig stærk, og opsvinget kører, men det er min forventning, at vi resten af året gradvist vil se antallet af nyskabte jobs falde og timelønningerne stige,” vurderer Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Efter en hæsblæsende uge i international økonomi med først Italien i ugens begyndelse og i går en optrappet handelskonflikt er det store nøgletalsdag med vigtige tillidsindikatorer i både Europa og USA og naturligvis den månedlige jobrapport fra USA, der viser en højkonjunktur, der kører på sit højeste.

For jobrapportens vedkommende blev der skabt 223.000 nye jobs, mens timelønningerne steg 2,7 procent, mere end de forventede 2,6 procent. Arbejdsløsheden faldt endnu en gang til 3,8 procent fra de i forvejen uhyre lave 3,9 procent. De 3,8 procent er en tangering af april 2000, men ellers det laveste siden 1969.
 
På forhånd var det estimeret, at der ville blive skabt 190.000 nye jobs i maj, hvor den pessimistiske lå på 150.000, mens den mest optimistiske skød på 250.000, så konsensus blev altså overgået markant. I april lød jobskabelsen på 164.000, men det er nu revideret ned til 159.000.

USA's økonomi er i højeste gear

I aprilrapporten var det desuden meget opsigtsvækkende, at arbejdsløshedsprocenten faldt til 3,9 procent efter at have ligget seks måneder på 4,1 procent. Begge dele er et godt stykke under den naturlige arbejdsløshed, der ligger omkring 4,6 procent. Den tendens fortsætter nu med yderligere et dyk på 0,1 procentpoint, hvilket er en tyk streg under en økonomi, der kører på kapacitetsgrænsen og endda et stykke over.

”Der er fuld tryk på amerikansk økonomi, og det bekræfter denne måneds jobrapport til fulde. Men så lav en arbejdsløshedsprocent viser, at der ikke er meget yderligere kapacitet i amerikansk økonomi, og derfor vurderer vi i Formuepleje, at vi resten af året gradvist vil se antallet af nye jobs falde ned imod 100.000 om måneden og samtidig se timelønningerne stige på grund af det tryk, der er på arbejdsmarkedet,” lyder det fra Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

”Amerikansk økonomi har bevæget sig ind i en fase, hvor der vil blive fokuseret på, om den er ved at overophede. Arbejdsløshedsprocenten er uhyre lav, og inflation og lønninger må begynde at rykke på sig. Oven i det får vi så øst de her meget store skattelettelser ud i økonomien i år, som kun sætter økonomien yderligere under pres i en situation, hvor det slet ikke er det, man har brug for,” konstaterer Henrik Franck.

Nøgletallenes store dag

Normalt skal man passe på med at overgøre de forskellige nøgletal, men denne gang er det anderledes, fordi der kommer flere og vigtige nøgletal og på et tidspunkt, hvor opsvinget bevæger sig ind i fase, hvor det risikerer at fase ud. Det kan blandt andet aflæses i dagens europæiske tillidsindikator, hvor PMI-tallene i Tyskland overraskede positivt, mens Frankrig og Spanien skuffede. 

”Det er en sjældent stor og vigtig nøgletalsdag med jobrapport i USA, ISM-fremstillingstal i USA og de noget blandede PMI-tillidstal fra Europa. Den bliver ekstra vigtig, fordi vækstmomentum især i Europa for tiden er nedadgående, og det skaber bekymring for, om opsvinget er ved at ebbe ud. Med uroen i Italien først på ugen og USA’s straftold på stål og aluminium fra EU, Mexico og Canada og EU’s prompte modsvar må man sige, at vi har oplevet en særdeles begivenhedsrig uge,” siger Henrik Franck.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>