Politisk usikkerhed er endnu ikke forbi

Giuseppe Conte blev fredag den 1. juni indsat som premierminister i Italien og står dermed i spidsen for den nye koalitionsregering, der har tiltrukket sig så meget opmærksomhed i ugens løb – ikke mindst på de finansielle markeder. Men selvom usikkerheden omkring den politiske situation i Italien for nu har lagt sig, betyder det ikke, at risikoen er forsvundet.

I ugens løb er der to begivenheder, der har domineret udviklingen på de finansielle markeder: Usikkerheden omkring den politiske situation i Italien og USA’s indførelse af toldafgifter på stål og aluminium fra Europa, Canada og Mexico.

Fokus på indholdet i italiensk politik

I Italien lykkedes det endelig at skabe en koalitionsregering med Giuseppe Conte som premierminister, og hvor Liga Nord og Femstjernebevægelsen har flertal i parlamentet. Giovanni Tria bliver ny finansminister, Savini bliver indenrigsminister, Di Maio bliver erhvervs- og beskæftigelsesminister (Savini og Di Maio er begge vice-premierministre til Conte).

”Den nye konstellation betyder, at den meget EU-skeptiske Paolo Savona er ude af spillet. I hvert fald til en vis grad. For selvom han ikke længere er i spil til posten som finansminister, bliver han nu sendt til Bruxelles, hvor han skal være Italiens udsendte i forhold til EU. Det i sig selv er også et vigtigt signal i forhold til udviklingen fremover, for Savona kommer i høj grad til at forme Italiens samarbejde med EU,” siger Otto Friedrichsen, der er aktiechef og partner i Formuepleje.

Markederne har taget positivt imod nyheden om den nye regering, og den positive reaktion skyldes ikke mindst, at worst case-scenariet, der ville medføre et nyt valg, er afblæst.

”Rentespændene eksploderede i tirsdags, fordi man frygtede, der ville komme en ny afstemning, hvor populisterne ville få endnu mere magt – specielt anført af Liga Nord – men den frygt er afblæst. Det skyldes, at regeringen for nu er på plads, og det er med den fordeling, som blev fastsat i marts. Det er lettelsen over den udvikling, vi ser i markederne lige nu. Renterne falder i Italien, hvilket de har de gjort siden tirsdag aften, og de tyske renter er kørt op igen. Flugten til sikkerhed, som vi så i tirsdags, er i et vist omfang neutraliseret igen,” lyder det fra aktiechefen, som dog stadig opfordrer investorerne til at være på vagt.

”Selvom markedet puster ud, skal vi stadig være opmærksomme på, at der er tale om en populistisk koalitionsregering, som har en klar agenda, der sagtens kan gå hen og blive en udfordring. Den nye regering forventer for eksempel at øge det offentlige forbrug. De har også proklameret at sænke skatterne, give borgerløn til de fattigste i samfundet og rulle de pensionsreformer, der tidligere blev indført, tilbage. Og så er der selvfølgelig hele problematikken omkring samarbejdet med EU,” siger Otto Friedrichsen og tilføjer:

”Usikkerheden om en ny italiensk afstemning er væk, og derfor ser vi en vis form for lettelse i markedet. Men udfordringen i forhold til det politiske scenarie og den italienske gæld er der stadig, samtidig med at ratingbureauerne skal ind og vurdere Italiens kreditværdighed fremadrettet – ikke mindst i lyset af de mange tiltag, der alt andet lige vil kunne øge gælden i Italien.”

Derfor er der ifølge ham heller ikke tale om et købssignal i europæiske aktier på baggrund af de daglige politiske udmeldinger. ”Langsigtet ser vi i Formuepleje værdi i Europa, som i øjeblikket oplever en opbremsning i de økonomiske nøgletal. Amerikansk vækst og en svagere euro vil dog over tid være understøttende for europæisk økonomi og aktier. Det er dog afgørende, at man har en selektiv tilgang til europæiske aktier, hvilket også de seneste dage vidner om,” siger han.

Handelskrig: Nu venter vi på modsvaret

Også i forhold til handelskrigen mellem USA og resten af verden har markedsreaktionen været forholdsvis begrænset.

Europa, Mexico og Canada har indtil nu været fritaget handelsafgift, men den aftale er nu ophævet, og det betyder, at der fremadrettet vil være en toldafgift på stål og aluminium ud af Europa og ind i USA. Årsagen til den forholdsvis begrænsede markedsreaktion er, at det var kendt. Man vidste, at Europa, Canada og Mexico var fritaget, men at afgifterne sandsynligvis ville blive aktiveret på et tidspunkt.

Derudover er de realøkonomiske effekter af de aktuelle toldafgifter ikke voldsomme, og der er ikke noget, der kommer til at påvirke hverken europæisk eller amerikansk vækst markant, forklarer Otto Friedrichsen.

”Det, der er udfordringen, er, hvad modsvaret bliver fra Canada og Mexico, som begge er nærtstående handelspartnere til USA. Markedet frygter en eskalering af retorikken på begge sider, og at det på sigt vil udmønte sig i en reel handelskrig. Hvis det sker, er det svært at se en vinder. Kina har for eksempel allerede meldt ud, at den told, der indføres på kinesiske varer, bliver direkte modsvaret på en afgift på amerikanske landbrugsprodukter.”

Der er dog også en anden udfordring, som Otto Friedrichsen bider mærke i.

”Canada og Mexico var blevet fritaget, fordi man sad i forhandlinger om en ny NAFTA-aftale, men det at Trump nu hæver afgiften på stål og aluminium, tyder det på, at der ikke er udsigt til en ny NAFTA-aftale foreløbigt.”

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>