Nu springer protektionisten Trump ud

USA’s præsident Donald Trump gør nu alvor af nogle af sine mest protektionistiske ideer ved at lægge told på stål og aluminium. ”I værste fald er det en eskalerende handelskrig, vi ser begyndelsen af, men vores vurdering er, at det ikke kommer så vidt. Tværtimod kan de seneste dages kursfald ses som en købsmulighed,” vurderer Søren Astrup, direktør og partner i Formuepleje og medlem af Formueplejes investeringskomité, der har drøftet situationen.

25 procents told på stål importeret til USA og andre 10 procent på aluminium i et langt stykke tid. Det er konsekvensen af de udmeldinger, som USA’s præsident Donald Trump netop er kommet med og noget han vil underskrive og effektuere allerede fra næste uge.

Det har allerede givet dønninger på aktiemarkederne med kursfald i USA torsdag, og det er fortsat på de asiatiske og europæiske markeder fredag. Omvendt er de amerikanske selskaber inden for stål- og aluminiumssektoren steget.

Trumps hævn er en boomerang

Trumps ide er, at gøre en ende på, at den amerikanske stål- og aluminiumsindustri i årtier har været ofre for unfair konkurrence og dårlig politik fra resten af verden, og at de amerikanske arbejdere derfor er blevet udnyttet. Trumps krav for at gennemføre den protektionistiske politik er, at stål- og aluminiumsbrancherne skal få deres respektive industrier til at vokse.

”Det er en ualmindelig dårlig ide, hvis man gør alvor af det, og det vil i sidste ende ramme amerikanerne selv. Det kan godt være, at der er en kortsigtet gevinst for de pågældende industrier, men i det lange løb vil det ende med at blive dyrere for amerikanere, som får forringet deres købekraft,” siger Søren Astrup, direktør og partner i Formuepleje og medlem af Formueplejes investeringskomité, der har diskuteret Donald Trumps opsigtsvækkende udmeldinger.

Formuepleje: Det er en købsmulighed

Man skal samtidig have for øje, at Trumps toldplaner kommer kort tid efter den første aktiekorrektion i meget lang tid.

”Det her kommer kort tid efter det chok, så man kan godt forvente et yderligere ryk oven på det her. I Formuepleje ser vi dog mest det som en købsmulighed,” siger Søren Astrup, som desuden peger på, at stål- og aluminiumspriserne i USA allerede er steget oven på nyheden.

Formueplejes investeringskomité ser som konsekvens af det en engangsforhøjelse af produktionsomkostningerne, men ikke noget der vil føre til et niveauskifte i kerneinflationen. Til gengæld skal man regne med, at det kan svække dollaren yderligere, og det er også den første reaktion, der har været.

Retorik varsler handelskrig - så slemt går det næppe

Søren Astrup peger samtidig på, at Trumps toldplaner i værste fald kan være startskuddet til en handelskrig, som ingen har nogen interesse i. Derfor er risikoen for det også lille.

”Så galt vurderer vi i Formuepleje ikke, at det går. Der er for mange kloge politikere, også i Kongressen i USA, til, at en handelskrig får lov at bryde ud i fuldt flor. Måske kommer der noget politisk larm og nogle symbolske reaktioner fra EU som told på Harley Davidson-motorcykler, men forhåbentlig kan vi nøjes med det,” siger Søren Astrup, som mener, at Trumps forslag primært kommer i irritation over Kina, som man gerne vil ramme.

”Der vil formentlig også være en del fra hans republikanske parti, der vil være imod og forsøge at få forslaget modereret. Selv om præsidenten selvfølgelig har noget magt til at gennemført sine forslag, er der nok en grænse for, hvor meget han vil gå imod sine partifæller,” siger Søren Astrup.

EU og Kina reagerer

Fra kinesisk side har man reageret ved at pege på forhøjede toldsatser på import af fly, men det vil også ramme andre lande end USA.

”Her kan EU’s reaktion over for Kina blive meget interessant at følge,” vurderer Søren Astrup.

EU har også allerede reageret med kritik af Donald Trumps planer og sagt, at man vil ikke sidde den overhørig uden at komme med passende modsvar.

”Alt i alt er det også helt klart den forkerte vej at gå, hvis man er fortaler for en verden med mere frihandel og mindre protektionisme. Formentlig ender det med at være mest retorik fra Trumps side og mindre reel handling,” siger Søren Astrup.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>