Overdrevet frygt skaber markedsvolatilitet

Der er større volatilitet end normalt på de finansielle markeder. Denne uge har budt på en større gyngetur for aktierne, der mandag startede med at stige oven på den nyerklærede våbenhvile i handelskrigen mellem USA og Kina. Men allerede tirsdag var der tvivl om våbenhvilens holdbarhed, og det betød faldende kurser igen. Anholdelsen af det kinesiske selskab Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou i Canada fik kurserne til at falde yderligere og var kulminationen på en uge præget af kraftige udsving.

Vi har i den indeværende uge set en kraftig markedsvolatilitet på baggrund af en række usikkerhedsfaktorer og et hurtigt skifte mellem optimisme og pessimisme på aktiemarkedet.

Handelskrig eller ej mellem USA og Kina bærer en stor del af skylden. Efter G20-topmødet i Buenos Aires blev der indgået 90 dages våbenhvile i handelskrigen, men allerede tirsdag blev der sået tvivl om våbenhvilens ordlyd, og det fik markederne til at falde.

Således steg globale aktier mandag med 1,0 procent for derefter akkumuleret at falde 3,9 procent i løbet af ugen fra toppen. 

Den forestående Brexit-afstemning den 11. december og frygten for høgeagtige centralbanker med planer om at hæve renterne er nogle af de andre vigtige risikofaktorer. 

Den inverterede rentekurve i USA og arrestationen af Huaweis CFO Meng Wanzhou i Canada har også medvirket til at gøre investorerne mere frygtsomme. 

Tekniske faktorer med baggrund i nogle store positionsændringer på futuresmarkedet i USA har ligeledes spillet ind.

Alt i alt er der altså mange ting, der er med til at skabe den øjeblikkelige nervøsitet.

Fundamentalt set er det globale vækstbillede dog stadig solidt, selv om den amerikanske vækst givetvis løjer af næste år, når effekterne af skattereformen ebber ud.

Vi er formentlig i den nedre ende af fair prisfastsættelse af aktier, og der er fortsat ikke tegn på, at vi skulle få en recession inden for den nærmeste fremtid. Blandt andet er der fortsat lav konkursrisiko i virksomhederne, hvilket er et godt tegn.

På baggrund af den vurdering holder Formuepleje fast i positionerne.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>