Jobtal overgår alle forventninger - lønninger stiger mindre end ventet

Efter en jobrapport for januar, der viste overraskende store lønstigninger, er det nu det traditionelle kongetal jobtallet, der overgår selv de vildeste forventninger. ”Alle ingredienser for yderligere lønstigninger er sådan set til stede som i januar, men de falder lidt tilbage. I Formuepleje anser vi det nu for næsten sikkert, at Jerome Powell hæver renten på sit første rentemøde som formand senere på måneden,” siger Søren Astrup, direktør og partner i Formuepleje.

Al fokus var egentlig rettet imod timelønningerne i den amerikanske jobrapport for februar, men det blev jobtallet, det traditionelle kongetal, der stjal opmærksomheden tilbage med en stigning på 313.000 nye jobs i sidste måned. Sidst der blev skabt så mange arbejdspladser i USA var i juli 2016, da der blev skabt 325.000 nye jobs.

Bloomberg-estimatet på antallet af nye jobs lød på forhånd på 205.000 nye arbejdspladser. Det højeste estimat lå helt oppe på 300.000, mens det laveste var 160.000. Ledighedsprocenten er uændret lav med 4,1 procent.

”Jobtallet overgår selv de mest optimistiske estimater, og det vidner om et opsving, der kører på fuld kraft,” siger Søren Astrup, direktør og partner i Formuepleje og hæfter sig samtidig ved, at jobtallene for december og januar begge blev opgraderet fra henholdsvis 160.000 og 200.000 til 175.000 og 239.000.

Timelønningerne var efter den overraskende stigning på 2,9 procent i januar – det højeste siden finanskrisen – ellers i den grad i fokus i jobrapporten for februar, og det var forventet, at takterne ville fortsætte med en stigning på 2,8 procent på årsbasis, men det endte med 2,6 procent under de forventninger.

Formuepleje: Banen er kridtet op til lønstigninger

”Alle ingredienser til flere lønstigninger er sådan set til stede, når opsvinget kører så stærkt, men vi ser det ikke helt i samme grad som i januar, hvor det var de overraskende høje stigninger i timelønningerne, der gjorde mange nervøse og medvirkede til kursuroen i februar. Derfor tiltrak timelønningerne sig på forhånd mere opmærksomhed end jobtallet i denne måneds rapport, men det høje jobtal stjæler altså det fokus tilbage, ” siger Søren Astrup.

”Spørgsmålet er, om vi snart skal til at tale overophedning med tanke på den skattereform, der også er ved at blive rullet ud i den amerikanske økonomi i år, hvor væksten i forvejen har godt fat. Det betyder med al sandsynlighed, at den nye centralbankchef Jerome Powell benytter sit første rentemøde som formand til at sætte renten op,” siger Søren Astrup med henvisning til Feds rentemøde den 20.-21. marts:

”Vores vurdering i Formuepleje, at Fed der kommer med årets første rentestigning af flere for at sikre sig, at man er på forkant med udviklingen. Med den økonomiske udvikling vi ser, kan amerikansk økonomi sagtens bære en rentestigning, som jo er begrundet i, at tingene går godt, som denne måneds jobtal da også sætter en tyk streg under.”

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>