Jobrapport bekræfter det stærke opsving

Aktivitetsniveauet i USA er fortsat tårnhøjt, selv om jobrapporten fra juli bød på færre jobs end estimeret. ”Amerikansk økonomi buldrer af sted, og det tunge pres på arbejdsmarkedet er intakt. Om jobtallet lige rammer estimatet, er ikke så afgørende. Risikoen er overophedning af økonomien, men lige nu og her er det ikke et tema,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Der er fuldt drøn på USA’s økonomi, og det er der ikke ændret på med jobrapporten fra juli, som blot bekræfter det over ni år lange opsving. Det er på trods af, at jobtallet landede på 157.000 og dermed lå under forventningerne, mens arbejdsløshedsprocenten i juli lød på 3,9 procent og dermed faldt fra junis 4 procent. Timelønningerne steg som ventet 2,7 procent på årsbasis.

På forhånd var det ifølge Bloombergs estimater forventet, at juli ville byde på 193.000 nye jobs, så tallet lå et stykke under det niveau. Til gengæld blev jobtallet i juni oprevideret fra 213.000 til 248.000 og i maj fra 244.000 til 268.000. I de to måneder blev der altså skabt 59.000 flere jobs end først antaget. Derfor er et jobtal i den lave ende af forventningerne i juli ikke noget, man skal lægge alverden i.

”Det er en jobmarkedsrapport, der cementerer, hvad vi godt vidste: At amerikansk økonomi suser af sted. Det rykker et jobtal lidt under forventningerne ikke ved. Det enkelte tal skal man ikke hæfte sig for meget ved, da det kan svinge meget. Lige nu er den største frygt i virkeligheden overophedning på grund af det meget pressede jobmarked, men der er vi ikke endnu,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje, oven på fredagens jobrapport, der holder sig inden for skiven af, at der helst skal skabes cirka 200.000 nye jobs hver måned for at holde opsvinget intakt.

USA i hopla

De seneste 12 måneder er der i gennemsnit blevet skabt 203.000 jobs hver måned, fremgår det af jobrapporten fra Bureau of Labor Statistics. En forløber for dagens jobrapport havde samtidig  skabt grobund for en vis optimisme.

”Vi fik allerede en forsmag forleden, da ADP-jobrapporten, der viser beskæftigelsen i den private sektor, kom med 219.000 nye jobs i juli. Amerikansk økonomi er inde i et stærkt opsving med fuld beskæftigelse og højt aktivitetsniveau, hvad væksten på 4,1 procent i 1. halvår tydeligt viste. Centralbanken bekræftede også sit positive syn på tingenes tilstand efter denne uges rentemøde, og de amerikanske virksomheder har med få undtagelser som Facebook og Twitter endnu engang overrasket og overgået analytikernes i øvrigt høje forventninger,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Med dagens jobrapport anser Henrik Franck det stadig for givet, at USA’s centralbank hæver renten til september for tredje gang i år, efter at centralbankchef Jerome Powell & co. forleden holdt den i ro, men lagde op til yderligere rentestigninger på grund af amerikansk økonomis gode gænge.

”Det kan godt være, at centralbanken holdt renten i ro onsdag aften, men det var helt efter bogen. Vi havde to renteforhøjelser i 1. halvår, og der er lagt op til to yderligere i september og december, hvis økonomien fortsætter de nuværende takter. Begge på et kvart procentpoint, fordi Feds tilgang er, at man vil drysse beherskede rentestigninger ud, når økonomien kan bære det, og man vil for enhver pris ikke kvæle et opsving med for drastiske rentestigninger,” vurderer Henrik Franck.

Bliver det historiens længstvarende opsving?

”Over ni år inde i opsvinget, der allerede er det næstlængste nogensinde, spørger mange naturligt nok, hvor længe det kan blive ved. Til næste sommer vil vi have det længste opsving nogensinde, hvis det fortsætter. På kort sigt er der ikke mange recessionstegn, men på lidt længere sigt risikerer vi en overophedning, hvis inflation og lønninger øger stigningstakten,” siger Henrik Franck, der mener, at jobrapporter som denne er vand på Donald Trumps mølle op til midtvejsvalget i november:

”I USA er det økonomi, der afgør valg, og så længe økonomien fortsætter som nu, og opbakningen til Trump i hans approval ratings er opadgående, kan han måske bevare flertallet i begge kamre i Kongressen som nu. Han har travlt med at føre handelskrig i hvert fald på det retoriske plan med især kineserne, men det virker tilsyneladende på hans vælgerkorps. Derudover fik han gennemført sin skattereform, der har haft voldsom effekt på indtjeningen i de amerikanske selskaber.”

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>