Italien ignorerer advarsler og er enige om ”Forandringens budget”

Den nye italienske regering valgte i budgetforhandlingerne valgløfter til fordel for finansiel stabilitet og planlægger at hæve landets budgetunderskud til 2,4 procent i de kommende tre år. ”Det er stik imod alle anbefalinger og kommer til at forværre Italiens økonomi, der i forvejen er i elendig forfatning. Forhåbentlig kan problemerne isoleres til Italien og undgå at sprede sig,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Resultatet af de længe ventede italienske budgetforhandlinger er set med finansielle briller endt med et negativt udfald. Den nye italienske regering med det umage par Femstjernebevægelsen og Ligaen har i sit første budget lagt mere vægt på at opfylde sine kostbare valgløfter frem for at vise økonomisk ansvarlighed.

Budgettet man har vedtaget lægger således op til et underskud på 2,4 procent i 2019, 2020 og 2021 – et godt stykke over de 1,6 procent, der er planlagt i år og langt værre end den tidligere regerings aftale med EU, der lød på et budgetunderskud på blot 0,8 procent de kommende år.

Italien er Europas mest gældsplagede land

Det holder sig dog stadig inden for den maksimale grænse på 3 procent i EU’s vækst- og stabilitetspagt, men de 2,4 procent er alligevel kritisk, fordi det trækker Italien i den gale retning og forværrer situationen i den notorisk trængte økonomi, der er Europas mest gældsplagede land med 2400 milliarder euro.

”Det havde naturligvis været endnu værre, hvis man havde overskredet 3 procents-grænsen. Men Italien er en særlig størrelse og alt over et underskud på 2 procent ville blive tolket negativt af markedet. Man skal huske, at Italiens gæld er 130 procent af BNP og nominelt det største overhovedet i hele EU, inklusive større økonomier som Tyskland og Frankrig. Gælden kommer til at vokse yderligere nu. Det er derfor bekymrende, at man tager et skridt i den helt forkerte retning,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje og konstaterer samtidig, at Italien ikke har haft nogen vækst af betydning, siden man trådte ind i euroen for snart 20 år siden.

Italiens regering vinder armlægning

Finansminister Giovanni Tria, der er uafhængig og ikke medlem af nogen af de to regeringspartier, og præsident Sergio Mattarella har begge kæmpet imod det lempelige budget, men har altså lidt nederlag imod Ligaen og Femstjernebevægelsen, der kalder det ”Forandringens budget”, fordi det for første gang er på folkets side, som de siger. De italienske aktier og de europæiske bankaktier faldt fredag med cirka 2,5 procent, mens handlen med italienske banker blev lukket ned efter kursfald på 5-10 procent. De italienske renter stiger også kraftigt, ligesom euroen er svækket på grund af situationen i Italien.

”Det kan godt være, at den italienske regering siger, at den ikke vil lade sig diktere af de finansielle markeder, men det risikerer at ende som et meget kostbart valg at ignorere de advarsler, som i den grad var velkendt i forvejen. Man kan selvfølgelig se det som et isoleret italiensk problem, men uroen risikerer desværre at sprede sig – eksempelvis til andre landes banker,” siger Henrik Franck, der længe har haft en bekymring for, om Italien på lidt længere sigt kan blive i euroen:

”Fortsætter Italien med at udvise økonomisk ansvarlighed på denne måde, kan Italien ikke forblive medlem af eurozonen. Vi så i tilfældet med Grækenlands gældskrise, at det kan blive meget alvorligt og skabe voldsom finansiel uro. I Italiens tilfælde kan det give endnu flere dønninger, da landets økonomi er 10 gange større end Grækenlands.”

Formuepleje forventer kompromis mellem EU og Italien

Den 15. oktober skal italienerne præsentere budgettet for EU-Kommissionen i Bruxelles. Her kan man godt forvente, at det ikke kommer til at gå stille af sig.

”Men i Formuepleje forventer vi, at man vil finde et kompromis, der er til at leve med for alle parter. Det kan være en faktor, der vil skabe noget turbulens i de kommende uger, men hverken EU eller Italien har dog interesse i alt for meget uro, så vi forventer, at der lander et budget inden for rammerne af det acceptable set fra både Bruxelles’ og Roms side,” siger Henrik Franck.

Formuepleje er samtidig opmærksom på, om situationen udgør en købsmulighed i europæiske aktier, der er endnu mere attraktivt prisfastsat end ved årsskiftet. Det har bragt Formuepleje et skridt tættere på at gå fra normal vægt i aktier til overvægt i aktier ved at købe op i europæiske aktier.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>