Feds rentemøde er en gyser for markedet

Udfaldet af årets sidste rentemøde i Fed er på grund af de seneste måneders markedsuro blevet langt mere spændende end forudset. ”I Formuepleje hælder vi stadig klart mest til, at Fed hæver renten og følger renteforhøjelsen op med en forsigtig udmelding om rentepolitikken i 2019, når rentemødet er slut i morgen,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Ugens rentemøde i den amerikanske centralbank Federal Reserve har udviklet sig lidt af en gyser i forhold til, om centralbankchef Jerome Powell hæver renten eller ej. 

For kort siden var en rentestigning ellers regnet som stensikker, men kraftige udsving på de finansielle markeder siden oktober har medvirket til at skabe usikkerhed i markedet. Bekymringerne går på om, hvorvidt Fed risikerer at kvæle opsvinget med sin pengepolitik og de rentestigninger, der er et resultat af den førte pengepolitik.

Rentemødet kommer samtidig i forlængelse af, at præsident Donald Trump i går endnu engang lagde pres på Fed og i tweet kaldte det ”utroligt, at Fed så meget som overvejede at hæve renten igen, når dollaren er stærk, inflationen stort set ikkeeksisterende, omverdenen er i stormvejr, Paris står i brand, og Kina er på vej ned”.

”Normalt er det sådan, at markedet dagen før en renteudmelding fra Fed er på nogenlunde fast grund og ved, hvad Fed har i sinde at gøre med renten. Denne gang er det anderledes, og markedet er delt i forhold til, om der kommer en renteforhøjelse eller ej. 68 procent tror, at Fed hæver renten, mens den resterende tredjedel forventer, at Fed holder rentepause. Vores vurdering i Formuepleje er, at Jerome Powell med 90 procent sikkerhed hæver renten for fjerde gang i år. Det forudsagde vi også fra årets start, men vi må også erkende, at der er kommet noget mere tvivl om den fjerde og sidste, end vi havde regnet med for blot få måneder siden,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Rentepause kan give unormal reaktion

Med den nuværende markedssituation kan man dog ikke vide sig helt sikker på, at rentestigningen kommer som planlagt. Der er også en mulighed for, at Fed vender skråen og holder en rentepause. Det vil normalt være godt for aktiekurserne, men denne gang risikerer man den modsatte reaktion.

”Man kan ikke helt udelukke en rentepause fra Feds side oven på den markedsuro, vi har haft siden oktober. Når vi alligevel regner det for usandsynligt med en rentepause, skyldes det, at en rentepause vil blive tolket som, at Fed deler de bekymringer for væksten, der er i markedet, og det vil kunne skabe en form for panikudsalg. Holder Fed renten i ro, vil det også kunne blive tolket som, at centralbanken ligger under for presset fra Trump, og det vil så tvivl om den uafhængighed, som Fed værner så meget om og er dybt afhængige af,” forklarer Henrik Franck, der mener, at Feds retorik omkring morgendagens renteudmelding vil blive nærstuderet på alle ledder og kanter, fordi der er så stor usikkerhed i markedet om, hvor meget Fed vil stramme pengepolitikken, og om der er en større vækstopbremsning under opsejling.

Renteforhøjelse med forsigtig udmelding i forlængelse

”Det mest sandsynlige, at Fed hæver renten og kommer med en dueagtig udmelding og guider markedet i forhold til, hvad man skal forvente i 2019, hvor man formentlig lægger op til en mere forsigtig kurs. Fed er udmærket klar over, at markedet hele tiden er op udkig efter tegn på reel vækstopbremsning. Men Fed har også været meget tydelige om, at man fører pengepolitik efter økonomiske data, og når man kigger på de økonomiske data viser de, at der er fuld kapacitet og fortsat god vækst. Derfor er der økonomisk grundlag for at hæve renten,” siger Henrik Franck og tilføjer:

”Jeg ville nødig være i Jerome Powells sko. Dels skal han modstå Trumps uhørte pres på centralbanken, og dels skal han formå at balancere pengepolitikken ved at hæve renterne, så økonomien ikke overopheder og heller ikke går i recession. Det er kun lykkedes en gang før – i 1994-1995. Og vi ved, at det oftest er centralbankernes rentestigninger, der ender med at slå opsving ihjel. Det vil være noget af en bedrift, hvis Fed formår at ramme plet med pengepolitikken denne gang,” siger Henrik Franck.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>