Fart på jobskabelsen i USA

Efter en blød måned i september var der atter fuld fart på jobskabelsen i oktober. 250.000 nye jobs blev det til, mens timelønningerne nu stiger 3,1 procent. ”Det er en understregning af, at amerikansk økonomi kører på alle cylindre. Det er i tråd med vores hidtidige vurdering,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Hvis den seneste tids markedsuro var et forvarsel om en forestående økonomisk nedtur, gør en stærk jobrapport fra USA med 250.000 nye job i oktober sit for at eliminere den frygt.

På forhånd var det forventet, at der ville blive skabt 200.000 nye job i oktober, og at arbejdsløsheden ville forblive på det næsten uhørt lave niveau 3,7 procent, og at timelønningerne ville stige 3,1 procent.

Mens arbejdsløshedsprocenten endte som forventet på 3,7 procent, og timelønningerne ligeså landede på 3,1 procent, var det altså jobskabelsen, der steg overraskende meget og overgik forventningerne med 50.000.

Timelønninger suger opmærksomheden

Det er dog især timelønningerne, der tiltrækker meget opmærksomhed, fordi de er et vidnesbyrd om, hvor meget lønpres der er. Med den laveste arbejdsløshed i knap 50 år er det en gåde for mange, hvorfor lønpresset ikke er større. De 3,1 procent er til gengæld det højeste i 10 år, men omvendt var det forventet i markedet, så det er ikke noget, der på den måde kommer som en overraskelse.

”Det er udtryk for, at amerikansk økonomi er bomstærk. Det er en bekræftelse af opsvinget. Spørgsmålet er i virkeligheden, om det er en for kraftig bekræftelse. Noget af den markedsuro vi har set i oktober, skyldes jo frygt for, at USA’s centralbank vil ende med at kvæle opsvinget med deres planlagte rentestigninger. Hvis der er fuld kraft på jobmarkedet, risikerer det at skabe både øget lønpres og inflation, som er det udslagsgivende for, om Fed strammer pengepolitikken,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje og medlem af investeringskomiteen og fremhæver, at Formuepleje fortsat ser positivt på udsigterne:

”Vores konklusion er, at det er godt med et vigtigt nøgletal, der bekræfter, at opsvinget er intakt, og at vi ikke står lige foran en nedtur på de finansielle markeder. Det bør kunne skabe lidt tiltrængt ro på de finansielle markeder,” vurderer han og peger på, at Formuepleje to gange den seneste måned har øget sin aktieeksponering med 750 millioner kroner, så man nu ligger fuldt eksponeret i aktier.

”Det er sket ud fra en vurdering af, at vi ikke mener, at aktieuroen har været begrundet i noget fundamentalt. Vi ser også, at væksten i USA vil løje lidt af i 2019, men det sker altså fra et højt niveau, som ikke er realistisk i længden,” forklarer Henrik Franck.