Brexitaftale kan stadig falde til jorden med et brag

EU og Storbritannien er nået i mål med en aftale om briternes udtræden af EU, men det er langt fra ensbetydende med, at risikoen for Brexit uden nogen aftale er overstået. ”Aftalen har skabt politisk kaos i Storbritannien, og det er endnu for tidligt at tage en aftale for givet. Der er to sandsynlige udfald: Enten bliver aftalen vedtaget, og vi får noget tiltrængt ro – ellers nedstemmer Underhuset aftalen, og et hårdt Brexit er en realitet med omgående kaos som det øjeblikkelige resultat,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Af mange højdramatiske Brexit-uger siden afstemningen i juni 2016 tager den seneste uge prisen for at være en af de absolut mest dramatiske i Brexit-regi. Tirsdag aften nåede EU og Storbritannien i en 585 sider lang aftale til enighed om betingelserne for Brexit, og så brød helvede ellers løs i London og skabte nogle af de mest tumultariske dage i britisk politisk historie.

Da premierminister Theresa May onsdag præsenterede indholdet af aftalen, reagerede fire af hendes ministre i regeringen, herunder Brexit-minister Dominic Raab, ved at sige op i utilfredshed med aftalen. Den var for underdanig i forhold til EU, lød det. Blandt andet fordi den slår en kile ind i Storbritannien ved at lade Nordirland have nogle særlige betingelser i forhold til Skotland, Wales og England, ligesom kritikerne mener, at briterne i den 21 måneder lange overgangsperiode underlægger sig kravene fra Bruxelles, som i deres optik er at betragte som en fremmed magt.

To sandsynlige udfald – et af dem er uønsket

Politisk kaos er med andre ord den øjeblikkelige realitet, og der venter Theresa May et kæmpemæssigt arbejde for at få aftalen igennem.

”Nu er der to sandsynlige udfald tilbage. Enten bliver aftalen vedtaget og kommer igennem Underhuset, og så har vi en 21 måneders overgangsperiode. Her kan det hele kan lægge sig lidt, og konsekvenserne bliver skudt endnu et stykke ud i fremtiden, så vi måske først får noget Brexit-relateret uro i 2020. Ellers falder det i Underhuset, og så har vi balladen, for det er ikke realistisk, at man kan forhandle sig frem til en ny inden deadline og slet ikke at få den vedtaget. Det betyder hard Brexit, og det vil give omgående kaos og voldsomme reaktioner i de finansielle markeder især i Storbritannien, men også i EU,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje og nævner en udskydelse af udtrædelsesdatoen som en tredje, men mere usandsynlig løsning.

”Jeg udelukker ingen scenarier, men det ligger ikke i kortene, at man udsætter udtrædelsesdatoen, så det er et af de to andre udfald, der er mest realistisk. Det er rent gætværk, om det ender med det ene eller andet udfald. Der er, som vi kan se, stor vrede over aftalen nogle steder, mens andre tager positivt imod den,” siger Henrik Franck, der i første omgang dog betragter det som en sejr i sig selv og positivt, at man er nået dertil, hvor EU og Storbritannien rent faktisk har forhandlet sig frem til en aftale.

”Jeg havde faktisk frygtet, at det ikke var muligt. Især at man har fundet en form for løsning på det store stridspunkt; grænsen mellem Irland og Nordirland. Det har været en stor hurdle at komme over,” forklarer han.

Hårdt Brexit vil lamme Storbritannien

Konsekvenserne af, om det lykkes at få aftalen igennem det britiske parlament eller ej, er til gengæld meget forskellige. Lykkes det ikke, og et hårdt Brexit bliver en realitet, har vi worst case-scenariet, hvorimod en aftale vil betyde, at briterne i praksis stadig er med i EU i hvert fald i overgangsperioden på 21 måneder. Det vil få højdramatikken til at falde lidt til ro.

”Derimod vil det påvirke alle negativt rent økonomisk, hvis aftalen falder. Især Storbritannien, men også Europa. I Storbritannien vil alt gå i stå, og alle dele af samfundet vil blive berørt. Det er lige fra, at de friske grønsager og medicin ikke bliver leveret som aftalt, fordi al transport og logistik vil blive ramt. Folk og virksomheder vil tabe penge, og der kommer finansiel turbulens. Selvfølgelig bliver det ikke en permanent situation, og der vil blive fundet en løsning, men et dyk på den måde er uundgåeligt ved et hårdt Brexit. Det giver kaos på den korte bane. Spørgsmålet er, hvad langtidseffekterne vil være,” siger Henrik Franck, der peger på, at EU også har sit at slås med ud over, at det næststørste medlemsland ikke vil være med længere.

”I Bruxelles betragter man den uholdbare økonomiske situation i Italien med større alvor. Mange af problemerne i Grækenland eksisterer også endnu, selv om de er dæmmet ind lige nu. Og så kan man sige, at man med briternes udtræden mister et land, der ligesom Danmark har ønsket reformer af EU og et opgør med det bureaukrati, der også præger EU, og som har skabt en udbredt EU-skepsis i mange befolkninger. Der mister Danmark en vigtig allieret i Storbritannien, for de udfordringer forsvinder jo ikke, når briterne forlader EU,” forklarer Henrik Franck, der peger på, at man i EU’s hovedkvarter i Bruxelles med fordel kunne forbedre sig i disciplinen selvrefleksion og spekulere over, hvorfor så mange briter ønsker at forlade Unionen.

Euroens medfødte skavanker

”EU har gjort os alle sammen rigere og mere velstillede, og fordelene er stadig større end ulemperne. Men det ændrer ikke ved, at der også er store ulemper, og at EU-systemet kunne fungere langt bedre. For eksempel har euroen nogle medfødte skavanker, som man ikke kan blive ved med at ignorere. Man skal være blind og døv for at påstå, at det er uproblematisk, at lande som Italien og Grækenland skal have samme valuta og føre samme rentepolitik som Tyskland. Det behøver man ikke være økonom for at forstå. De modsætninger og spændinger vil kun vokse, som tiden går, hvis ikke de sydeuropæiske lande får gennemtvunget nogle reformer, så de kan komme mere på omgangshøjde,” vurderer Henrik Franck.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>