Brexit bevæger sig ind i afgørende fase

Det begynder at være sidste udkald for at lande en aftale om, hvordan brexit konkret skal foregå. ”Brexit kommer til at ske, men det store udestående spørgsmål er stadig, hvordan det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien skal være,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Det begynder at snerpe til i forhold til at lande en aftale for Storbritanniens planlagte udtræden af EU.

Denne uges EU-topmøde bliver et af de mest skelsættende i brexitforhandlingerne uden dog at være det afgørende i forhold til at nå en aftale. Men tiden for at lande en brexitaftale er ved at rinde ud, hvis alt skal være klappet og klart til, at briterne kan træde ud af EU den 29. marts 2019 klokken 23.00 britisk tid.

Aftalen mellem verdens største handelsunion og verdens sjettestørste nationale økonomi er i store træk på plads, men det irske grænsespørgsmål og det fremtidige forhold er de store knaster, der udestår.

”Der er tale om to forskellige forløb. Et hvor de to parter forhandler skilsmissens vilkår på plads, og her er det overvejende sandsynligt, at man når frem til en overgangsaftale, der kan stemmes igennem før jul. Det andet spor handler om en ikke-bindende aftale om fremtiden, og det er man slet ikke nået til endnu, fordi alt har handlet om udtrædelsesaftalen. Men lykkes man med at få en overgangsaftale på plads, køber man sig noget tid på den måde til at få det fremtidige forhold afklaret,” forklarer Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje, der mener, at Storbritanniens udtræden af EU er blevet præcis lige så vanskelig, som man på forhånd måtte forvente:

”Jeg sagde på et tidspunkt, at briterne aldrig helt kommer til at forlade EU, og jeg er endnu ikke helt parat til at æde mine ord, selv om Storbritannien formelt set kommer til at forlade EU. Men briterne vil stadig være underlagt gældende EU-lovgivning i vid udstrækning. Det er så umanerlig svært at finde en aftale, der tilfredsstiller begge parter – især forbi briterne har haft helt urealistiske forventninger i forhold til at bevare adgangen til det indre marked.”

Irland vs. Nordirland

Særligt grænsen mellem Irland og Nordirland er et stridspunkt, hvor man ikke blive enige om, hvordan det skal se ud efter skilsmissen. Parterne er enige om, at der ikke skal være en hård grænse, men EU’s løsning, hvor man trækker en handelsgrænse ved Det Irske Hav, kan briterne ikke umiddelbart acceptere, fordi det afskærer Nordirland fra resten af Storbritannien.

Omvendt vil EU ikke sige ja til, at Storbritannien er omfattet af sådan en handelsaftale, fordi det er lig med, at Storbritannien bliver i Det Indre Marked.

”Det gør en udtræden nærmest omkostningsfri og vil være et udtryk for det tagselvbord, som man fra EU’s side vil gøre alt for at undgå, så et land kan vælge alle fordelene til,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje, der peger på, at besværlighederne med at lande en aftale også skyldes, at ingen af parterne har nogen interesse i at få en skilsmisse til at se let ud – og at en skilsmisse fra EU for et medlemsland slet og ret er besværligt.

”Det har hele tiden ligget i kortene, at en brexit-aftale vil blive vanskelig at føre ud i livet. Men hvis det kunne klares over en kop 5 o’clock tea og en scone, kunne det let anspore andre EU-kritiske befolkninger til at få samme ide, og det er ingen interesseret i. Derfor handler det også om, at man skal få briternes udtræden til at se så vanskelig og kostbar ud som muligt,” forklarer Henrik Franck.

Det fremtidige forhold er uafklaret

Det er forventet, at der bliver afholdt et brexit-topmøde i midten af november, hvor man skal nå i mål med en endelig aftale, der så skal godkendes i det britiske parlament. Formentlig bliver brexit-topmødet afholdt den 17.-18. november, men det er ikke mejslet i massiv granit, at det bliver sådan. Det kan både blive før og slet ikke.

Den 29. oktober skal den britiske premierminister Theresa May have sit budget for 2019 på plads, og lykkes det, kan brexit-topmødet blive fremrykket for at give forhandlingerne et tiltrængt rygstød. Men der er også den risiko, at mødet slet ikke bliver til noget, hvis vurderingen er, at der ikke forinden er sket det nødvendige fremskridt i forhandlingerne.

”Det største håndfaste stridspunkt er fortsat, hvordan man udformer grænsen mellem Irland og Nordirland i praksis. Men i virkeligheden bliver det endnu sværere at blive enige om de fremtidige relationer mellem EU og briterne, men det har man jo den to år lange overgangsperiode til at nå til enighed i,” konstaterer Henrik Franck.

De foreløbige konsekvenser af briternes historiske beslutning tilbage i 2016 har endnu mest været at læse i et faldende pund. De britiske lønninger er netop steget med sit højeste niveau i næsten et årti, arbejdsløsheden er på sit laveste niveau i 43 år, og vækstraterne er gode.

”En del af historien er jo også, at den globale økonomi har det relativt godt, og det smitter naturligvis af på en stor økonomi som Storbritannien – ikke mindst på grund af det faldende pund. De reelle konsekvenser af brexit har endnu været til at overse, men brexit har jo heller ikke fundet sted endnu. Vi anser stadig brexit som mest skadeligt for britisk økonomi, og så vil det formentlig ramme europæisk økonomi, herunder Danmark, i lidt mindre omfang. Men vurderingen er fortsat, at det vil kunne aflæses i samhandlen og vækstraterne,” siger Henrik Franck, der peger på, at Investeringskomiteen i Formuepleje p.t. ikke er bekymret for, om udfaldet af brexitforhandlingerne vil medføre stor uro på de finansielle markeder.

Brexit vil give støj - men ikke nødvendigvis finansiel uro

”I Formuepleje er det ikke vores forventning, at der kommer til at ske de helt vilde udsving, når brexit bliver en realitet. Vi forventer, at der lander en form for aftale med en relativt udramatisk overgangsfase. Den markedsuro der kan opstå med afsæt i Europa ser vi mere komme fra Italien,” siger Henrik Franck med det forbehold, at det kan give ballade, hvis det ender med et no deal-scenarie.

I Storbritannien vil det udløse en kæmpemæssig politisk krise, muligvis et nyvalg og endda en ny brexit-afstemning kan komme i spil. Og det vil blive et tema på de finansielle markeder.

”En no deal-situation vil give en turbulent reaktion på de finansielle markeder, hvis man skal gå direkte til WTO-regler uden nogen overgangsfase. Specielt i Storbritannien vil det få pundet til at falde kraftigt, men der vil også være nogle dønninger i resten af Europa. Overordnet vil jeg dog ikke blive overrasket over, hvis man ender med at forlænge en eventuel overgangsaftale.”

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>