Apples milliarder er første tydelige aftryk af Trumps skattereform

At Apple nu trækker 38 milliarder dollars hjem i skatter til USA, er en appelsin i turbanen for Donald Trump og hans skattereform, vurderer Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Det har været uvist, hvordan den omfattende skattereform i USA ville påvirke landets økonomi, men nu er de 10 fugle på taget i hvert fald blevet til en fugl i hånden.

Teknologivirksomheden Apple, der er USA’s største skatteyder og verdens mest værdifulde selskab, har nemlig på baggrund af den vedtagne skattereform besluttet at øge sin skattebillet med 38 milliarder dollars. Det er ifølge selskabet selv den største enkeltstående skattebetaling nogensinde og en direkte konsekvens af den nye skattelovgivning, at man har besluttet at betale denne ”repatriation tax”.

”Apples beslutning viser sort på hvidt, at den her skattereform kan få omfattende effekt. Hvis Apple er den første af flere i rækken og andre følger i Apples fodspor, er det betydelige milliardbeløb, der kan blive flyttet til USA’s statsfinanser,” konstaterer Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

”Vi har i Formuepleje hele tiden haft en forventning om, at der ville blive leveret på skattespørgsmålet med en ny skattereform, og det understøtter det positive scenarie vi har set for os, fordi det giver bedre rammebetingelser for virksomhederne,” fortsætter han.

Dynamiske effekter er ikke bare snak

På forhånd har det måske været svært at estimere præcist, hvor store effekter skattereformen ville have, men Apples beslutning viser i hvert fald, at det rykker noget.

”Det kan godt være, at det er svært at måle dynamiske effekter, men skattebetalingen fra Apple viser, at dynamiske effekter trods alt ikke er fri fantasi. Der sker jo rent faktisk noget, når man ændrer på tingene,” siger Henrik Franck.

Samtidig med skatteindbetalingen skruer iPhone- og iPad-producenten også voldsomt op for sine amerikanske investeringer i det hele taget. Over de næste fem år vil Apple ifølge egne tal bidrage med 350 milliarder dollars til amerikansk økonomi.

”Det er i den grad en fjer i hatten for Donald Trump, at en virksomhed som Apple bliver symbol på, at hans skattereform har direkte effekt. Det er en understregning af, at skattereformen er hans største politiske resultat,” siger Henrik Franck.

Ud over skattelettelser på de personlige indkomster betyder skattereformen i USA, at selskabsskatten sænkes fra 35 til 21 procent, ligesom denne repatrieringsskat gør det muligt at trække store udenlandske kontantbeløb hjem og slippe med 15,5 procent i skattebetaling og oven i købet med en horisont på otte år at betale i.

Apple har godt 252 milliarder dollars stående i kontanter uden for USA, og det er størstedelen af dem, man nu kan trække hjem og betale et engangsbeløb til skatteprocenten på 15,5.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>