Skuffende jobtal fra USA er beroligende nyt

Jobtallene for den sidste måned i 2017 var under det forventede, men amerikansk økonomi er god, og det er fint, at det ikke går alt for stærkt, vurderer Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Årets første jobrapport fra USA har ramt gaden, og det er en jobrapport, der ved første øjekast falder ud til den lidt skuffende side, hvis man stirrer sig blind på jobtallet, der lå 42.000 under estimaterne - det bør dog ikke skabe nogen bekymring.

Der blev skabt 148.000 nye job i december, mens arbejdsløsheden ligger på et uforandret lavt niveau på 4,1 procent.

Det er et stykke under de 190.000, der på forhånd var ventet i forhold til Bloombergs estimater, men det er for så vidt fint nok på et tidspunkt, hvor opsvinget i USA ellers kører på alle cylindre, ligesom det i øvrigt gælder for det meste af verdensøkonomien i denne tid.

”Som økonomien kører lige nu, er der bestemt ikke brug for, at jobtallet overrasker positivt i den forstand, at der bliver skabt flere job end de estimerede tal. Det vil skabe begyndende frygt for overophedning af økonomien. Derfor er det bedre at skuffe lidt end at overrumple alt for positivt,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

”Der er stadig godt gang i hjulene og samtidig med kontrol over hastigheden, så det trods alt ikke går for stærkt. Amerikansk økonomi kan i princippet ikke have det meget bedre end nu. I Formuepleje mener vi fortsat, at der er grund til optimisme,” konstaterer Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Det præcise jobtal er ikke så afgørende

Jobtallene for oktober blev i øvrigt nedrevideret med 33.000, mens novembertallet blev oprevideret med 24.000, så i de to måneder blev der skabt 9000 færre nye job end hidtil kendt.

Med decembertallet ude er det nu officielt, at der i alt blev skabt godt 2,1 millioner nye job i Donald Trumps første regeringsår som amerikansk præsident. Det er noget mere, end de 1,98 millioner job, der var forventet, da året startede, men samtidig det laveste siden 2011 og noget under de 3 millioner i 2014, som var det højeste i Barack Obamas præsidenttid.

Også arbejdsløshedsprocenten faldt til langt under forventningerne. De nuværende 4,1 procent er således et halvt procentpoint under de 4,6 procent, der var estimeret for 2017.

”Man må sige, at Donald Trump kom til på det helt rigtige tidspunkt, hvor han kan sole sig i flotte jobtal og god økonomisk fremgang. Kan jobrapporterne holde kadencen i 2018, venter der endnu et godt år. Det kan måske godt blive svært at overgå tallene fra 2017, fordi der begynder at være knaphed på arbejdskraft. Jeg går dog ikke så meget op i, om jobtallet lige præcis lander på det estimat, der er ude, så længe retningen er der, og det er den i hvert fald endnu. Så længe den er det, holder vi opsvinget oppe,” siger Henrik Franck.

”Hvad angår arbejdsløshedsprocenten på 4,1, er der absolut ingen grund til, at den skal længere ned, hvilket også vil være næsten utænkeligt. Falder arbejdsløshedsprocenten ligesom i 2017, kan det heller ikke undgå at presse lønninger og inflation i vejret og skabe frygt for overophedning, så det vil ikke være specielt bæredygtigt for økonomien. Vi undrer os alle jo allerede nu overfor, hvorfor der ikke er lønstigninger og inflation i nævneværdigt omfang,” siger Henrik Franck, der fremhæver Donald Trumps skattereform med blandt andet markant selskabsskattelettelser som en faktor, der kan sætte yderligere skub i den økonomiske udvikling.

Overopheder Trump amerikansk økonomi?

Her kan man med en vis ret frygte, at det kommer til at køre lige lovlig hurtigt.

“Det store spørgsmål i 2018 bliver, hvad skattereformen kommer til at betyde. Selv om USA trængte til at få opdateret sit skattesystem, kommer sådan en finanspolitisk lempelse jo på det helt forkerte tidspunkt, hvor økonomien er i fuld fart. Samtidig bliver det næste store diskussionsemne jo Donald Trumps kæmpemæssige investeringsprogram i infrastruktur. Selv om det ikke slår lige så hurtigt igennem som skattereformen, er det yderligere brænde til bålet,” siger Henrik Franck.

 

 

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>