Udskiftningen i toppen af Fed sår tvivl om uafhængigheden

USA’s præsident Donald Trump har helt som forventet valgt at indstille Jerome ”Jay” Powell som landets nye centralbankchef. Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje, er kritisk over for, at man skifter ud på posten.

Janet Yellen, den nuværende chef for den amerikanske centralbank Federal Reserve, må nøjes med en enkelt periode i sædet, idet USA’s præsident Donald Trump har udpeget Jerome ”Jay” Powell som hendes afløser. Han går for at være det republikanske svar på Yellen, men udskiftningen på posten er alligevel et uklogt brud på de amerikanske traditioner, mener Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Med nomineringen af Powell gør Donald Trump alvor af sine trusler fra præsidentvalgkampen for et år siden om at fjerne Janet Yellen, fordi hun var demokrat. Dengang beskyldte han Fed for at hjælpe Demokraternes Hillary Clinton med lave renter og mente, at Janet Yellen burde skamme sig.

”At Trump udskifter Yellen, sår tvivl om den uafhængighed, som er så afgørende for en centralbank, fordi den betyder, at man kan føre troværdig pengepolitik. Det vidner om, at Feds uafhængighed er skrøbelig, når Trump stik imod traditionerne vælger at skifte ud på posten med henvisning til partifarven. Powell kan formentlig godt fortsætte med at være uafhængig, men alene mistanken er nok til, at Trump burde have afstået fra at skifte ud på posten,” mener Henrik Franck.

Trump går galt i byen

Han nævner, at Feds tre forudgående formænd alle har fået forlænget deres formandskab af præsidenter fra et andet parti end dem, der oprindeligt udnævnte dem til posten. Paul Volcker var udnævnt af den demokratiske Jimmy Carter og fik forlænget sit virke af republikaneren Ronald Reagan. Alan Greenspan blev oprindeligt udnævnt af Reagan, men genudnævnt af demokraten Bill Clinton. Ben Bernanke var udnævnt af republikaneren George W. Bush, men demokraten Obama valgte at genudnævne ham.

”Nu smider republikaneren Trump så demokraten Yellen på porten til fordel for republikaneren Powell, og det er der, han går galt i byen. Trump, der i forvejen kæmper med sit omdømme, kunne med lidt snilde og omtanke faktisk have fået lidt respekt ved at holde fast i Yellen,” siger Henrik Franck.

Jay Powell sidder i forvejen i Feds styreråd og har bakket op om den pengepolitik, som Yellen har stået for. Derfor er valget trods alt også et udtryk for status quo ud fra en betragtning om, at man egentlig er godt tilfreds med det arbejde, som Janet Yellen har leveret i spidsen for centralbanken.

”Det vidner om, at man er tilfreds med retningen i pengepolitikken, men selvfølgelig også, at man har følt det behov for en udskiftning på personfronten. Når nu det skal være, virker det til at være en klog beslutning af Trump, at man fortsætter den linje, der er lagt, men selve skiftet er uklogt og et brud med en fornuftig tradition om at holde Fed helt upolitisk,” vurderer Henrik Franck.

Gode karakterer til Yellen

Henrik Franck peger på, at Powell som Yellen er tilhænger af gradvise rentestigninger og derfor forventer han ikke, at markedet reagerer hverken negativt eller positivt på udnævnelsen.

”Ligesom før skal man regne med, at Fed hæver renten i december, som Yellen har lagt op til. Det forudsætter selvfølgelig, at der ikke kommer negative overraskelser i de økonomiske data for eksempel i jobrapporten som offentliggøres i dag,” siger Henrik Franck, der har pæne karakterer til Yellen for hendes snart fire år i spidsen for USA’s centralbank:

”I Formuepleje mener vi, at Janet Yellen har gjort sit job ret godt. I 2013 skabte Fed noget uro i markedet, som ikke rigtigt vidste, hvad man skulle forvente på rentefronten fra centralbankens side. Nu er der ro og stabilitet i markedet, fordi man nogenlunde ved, hvad man skal forvente fra Feds side. Det hele bliver naturligvis også hjulpet på vej af en amerikansk økonomi i god gænge. Det er også i det lys, at man skal se udnævnelsen af Jay Powell: Der er ikke behov for en radikal ændring i pengepolitikken.”

Yellens tid på formandsposten løber ud den 3. februar 2018, men hun har sæde i styrelsesrådet indtil 2024.

 

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>