Så kom inflationen - men hvor længe?

Efter flere måneder med amerikanske inflationstal væsentligt under det forventede, er billedet nu modsat i august. Orkanen Harvey er nok en hovedforklaring, og det er usikkert, om det er et decideret vendepunkt.

August bød på en vending i inflationstallene i USA, så de endte med en stigning på 0,4 procent efter blot at være steget 0,1 procent i juli og generelt flere måneder med næsten ingen inflation.

De stigende augustpriser skyldtes især dyrere brændstof og dernæst huslejer – og en god del af forklaringen skal hentes i orkanen Harvey, der hærgede Texas og USA i slutningen af august.

Siden har orkanen Irma taget over i september og ramt Florida, hvilket har skubbet yderligere på brændstofpriserne, og de to orkaner er med til at mudre billedet, så man ikke kan give et krystalklart svar på, om inflationen er kommet for at blive, eller om inflationen er her, fordi orkanerne er her.

”Med orkanerne kan man godt forvente, at mange af nøgletallene i de kommende måneder indtil Feds møde i december kommer til at se lidt skævvredet ud. Det er inflationstallene et godt eksempel på,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Han peger på, at orkanerne betyder, at produktionen bliver midlertidigt indstillet, og det går ud over industritallene og BNP, men de stiger så, når det kommer i gang igen. Texas er desuden en oliestat, så det rammer olieproduktionen, der må indstilles, når orkanerne suser forbi, og så går olieprisen op – og derfor ser vi inflationen komme.

”Det er ting, der påvirker på kort sigt, men dog uden at ændre ved den grundlæggende økonomi. Derfor er det efter min mening mest sandsynligt, at det er midlertidigt,” konstaterer Henrik Franck, som dog anerkender, at man skal passe på med alt for kategorisk at afskrive muligheden for, at det er vendepunktet i inflationsudviklingen, vi ser.

”Der er jo også en grænse for, hvor længe lønstigninger og inflation udebliver, når arbejdsløsheden er så lav og fortsætter med at falde. Man kan ikke udelukke en form for ketchupeffekt, hvor det lige pludselig går hurtigt med løn, inflation og renter, selv om det ikke ser sådan ud lige nu. Vi skal huske at være ydmyge over for de ting, vi ikke helt forstår,” siger han med henvisning til, at BNP-væksten og arbejdsløshedstallene er så gode, at det for længst burde have givet stigende lønninger og inflation.

”Der er ting, der ikke er sket, og som vi ikke forstår. Det skal vi passe på med at tage for givet og blive for tilbagelænede og regne med, at der stadig ikke vil ske,” siger Henrik Franck, der selv anser de teknologiske fremskridt og globaliseringen, som de to vigtigste faktorer til at forklare, hvorfor løn og inflation indtil nu har holdt sig i ro trods økonomisk optur.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>