Nødvendig skattereform med forkert timing

USA’s præsident Donald Trump har med vedtagelsen af den længe ventede skattereform hentet sin største politiske sejr til dato. Skattereformen kommer – også selv om den var påkrævet – dog på det forkerte tidspunkt, advarer Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

For første gang i over 30 år bliver der nu gennemført en skattereform i USA, efter at Republikanerne har stemt skattereformen igennem i Kongressen.

Den største ændring i det amerikanske skattesystem er en nedsættelse af selskabsskattesatsen fra 35 til 21 procent, men derudover slipper amerikanerne også med en lavere indkomstskat, idet standardfradraget man kan trække fra, inden man skal betale skat næsten fordobles fra 6500 dollars til 12.000 dollars for enlige og fra 13.000 dollars til 24.000 dollars for par. Derudover sænkes topskatten fra 39,6 procent til 37 og grænsen for, hvornår der skal betales topskat hæves.

”Det er bestemt en omfattende skattereform og også mere vidtgående, end jeg på forhånd havde troet mulig. Især ændringen i selskabsskatten vil påvirke økonomien. Det er godt lige her og nu og vil give væksten et boost på 0,25-0,5 procentpoint i 2018, og man må også forvente, at det påvirker aktiemarkedet i positiv retning,” vurderer Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Til gengæld er der grund til at være kritisk over timingen af reformen på et tidspunkt, hvor USA’s økonomi kører på alle cylindre.

”Amerikansk økonomi skriger ikke på en så stor lempelse i en tid med både vækst og en arbejdsløshed, der ikke har været så lav som siden 2000’erne og før det 1960’erne. Derfor er det lidt som at hælde benzin på et glohedt bål,” siger Henrik Franck, der mener, at en skattereform giver mere mening, når økonomien halter og har brug for et skub:

”Det kan man ikke sige, at den gør nu, så timingen er på sin vis helt forkert. Omvendt gælder det også om at gribe chancen for at gennemføre en skattereform, når den opstår, for det har længe været påkrævet med en opdatering af det amerikanske skattesystem.”

Der er nemlig ikke sket noget på den front i over 30 år, og det amerikanske skattesystem trængte i den grad til at blive støvet af.

”Strukturelt er det godt for USA med en skattereform. Det var et område, der virkelig trængte til en reform. Ronald Reagan var den seneste præsident, der fik en skattereform igennem i 1986. Det er altså fra før, at globaliseringen og den nye teknologi sørgede for store forandringer i samfundet,” siger Henrik Franck, der mener, at Donald Trump også kan bruge vedtagelsen af skattereformen til at sole sig i sin hidtil største politiske sejr ud selvfølgelig over at blive valgt.

”For Trump er det hans første rigtige succes i præsidentembedet. Det er næsten første gang, at han formår at samle sit parti bag sig i så vigtig en sag. Der skal man huske, at der er midtvejsvalg til november, og der er det uhyre vigtigt at kunne vise vælgerne, at man er i stand til at levere på et af de største valgløfter. Og skattelettelser er et sprog, som amerikanerne forstår,” siger Henrik Franck, som dog tvivler på, at skattereformen på længere sigt vil styrke amerikansk økonomi:

”Estimaterne viser, at gælden vil stige med 1500 mia. dollars over de kommende 10 år, og det er altså i en økonomi, der i forvejen af hårdt belastet af statsgæld og budgetunderskud. Så på sigt vil skattereform give større gæld og højere renter og på den måde tage fra den fremtidige vækst. Så effekterne vil i første omgang være positive, men senere blive negative.”

 

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>