Nedsættelse af undersøgelseskommission trækker aktierne ned

Beslutningen om at nedsætte en kommission, der skal granske indblanding i den igangværende undersøgelse om eventuel russisk påvirkning af præsidentvalget sidste år, skaber uro på de finansielle markeder. Formuepleje vurderer, at det er kortsigtet uro, som langsigtede investorer bør se igennem.

De amerikanske aktier faldt et par procent onsdag den 17. maj, og de europæiske aktier åbnede torsdag formiddag godt en procent nede. Den negative stemning skyldes uroen omkring Trumps regering som følge af beslutningen om at nedsætte en undersøgelseskommission, der skal finde ud af, om Trump og hans regering har blandet sig i den igangværende undersøgelse om, hvorvidt Rusland forsøgte at påvirke præsidentvalget sidste år.

Formueplejes investeringskomité har drøftet de investeringsmæssige konsekvenser af denne politiske uro. Konklusionen er, at selvom det kan svække Trump-regeringens momentum i arbejdet med skatteformer og infrastrukturinvesteringer på kort sigt, er der aktuelt intet, der tyder på, at det svækker det globale synkrone opsving. Dermed er de positive langsigtede økonomiske rammebetingelser for virksomhederne, og dermed for aktierne, intakt.

Øget politisk risiko

Når investeringskomitéen analyserer den politiske situation for Trump-regeringen, er der ingen tvivl om, at det svækker gennemslagskraften i forhold til de forventede skattelettelser og infrastrukturinvesteringer. Men på den anden side skal republikanerne se frem mod midtvejsvalget næste efterår, hvor politikerne netop har en stærk interesse i at kunne vise fremdrift i de lovede reformer for at sikre genvalg.

Fakta om undersøgelseskommissionen

Beslutningen af viceudenrigsministeren Rod Rosenstein, onsdag den 17. maj, om dannelsen af undersøgelseskommissionen er truffet efter, at det er kommet frem, at den tidligere FBI-direktør, James Comey, i et hemmeligt notat skal have fremsat påstande om, at præsident Trump på et møde i Det Hvide Hus den 14. februar skulle have forsøgt at presse James Comey til at droppe en undersøgelse af den tidligere sikkerhedsrådgiver Michael Flynns involvering med russerne.

Trump har tidligere sagt, at det var James Comeys håndtering af undersøgelsen af Hillary Clinton, der var årsagen til fyringen. Den begrundelse var der ikke mange, der troede på. Mistanken har været, at det i stedet var James Comeys uvillighed til at stoppe undersøgelsen af Trump-administrationens forbindelser til Rusland, som var den egentlige årsag.

Demokraterne i Kongressen har gennem længere tid krævet en uvildig undersøgelse af omstændighederne.

Stærk leder af kommissionen

Justitsministeriet har udpeget tidligere FBI-direktør, Robert Mueller, til at lede undersøgelsen. Robert Mueller er højt respekteret og betragtes som en person af høj integritet af både demokrater og republikanere.

Der vil sandsynligvis gå flere måneder, inden kommissionen kan begynde arbejdet og endnu længere tid med undersøgelser og afhøringer. Skulle udfaldet af kommissionen betyde, at Kongressen vælger at føre en rigsretssag mod Trump, og han i den forbindelse træder tilbage, vil vicepræsident, Mike Pence, overtage præsidentembedet. Mike Pence er respekteret af både Republikanere og Demokraterne, og hans økonomiske politik er ikke meget forskellig fra Trumps. En sådan situation vil efter alt at dømme være positiv.

 

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>