Merkel er på tynd is

Forhandlingerne om en ny tysk regering er blevet præcis så svære som frygtet. Politisk uro i Tyskland er ikke just godt for de finansielle markeder, selv om reaktionerne endnu er udeblevet, vurderer Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Forhandlingerne om en ny tysk regering er brudt sammen, efter at FDP har forladt forhandlingerne og sendt den på forhånd vanskelige Jamaica-koalition med CDU, FDP og Die Grünen i graven. Det sender Tysklands forbundskansler Angela Merkel ud i sin formentlig største politiske krise i hendes 12 år som kansler.

”Det er ikke overraskende, at forhandlingerne har vist sig særdeles svære. Oversat til danske forhold svarer det jo lidt til, at Venstre, SF og Liberal Alliance skulle danne regering herhjemme. Nu har man forsøgt at forhandle i fire uger uden at nå frem til et resultat, fordi uenigheden er for stor. Som kapitalforvalter følger vi i Formuepleje situationen tæt, fordi ustabilitet i Europas største økonomi aldrig er godt,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Rolige markeder indtil videre

De finansielle markeder tager indtil videre den politiske uvished i Tyskland med ophøjet ro, men man skal passe på at tage det for givet, at der slet ikke kan ske noget.

”Det skaber noget usikkerhed om den politiske stabilitet i Europas vigtigste økonomi, og selv om de finansielle markeder endnu ikke tager notits af det, kan man ikke udelukke, at det kan have en effekt. Merkel er trods nogle skønhedsfejl blevet symbol for stabilitet i Europa og har styret Europa igennem krisen, men nu er hendes fremtid som kansler uvis. Det er dog vigtigt at understrege, at Tyskland stadig er et særdeles velfungerende land med en bomstærk økonomi, og det er vores klare forventning, at det fortsætter – med eller uden Merkel,” siger Henrik Franck.

Det var ellers ventet, at Angela Merkel ville gå relativt uforstyrret ind i sin fjerde valgperiode, men nu kan den vise sig at blive hendes absolut sværeste. Og hun får samtidig politiske skrammer af det mislykkede forsøg på at danne en ny regering.

Merkels manøvrerum er reduceret

”FDP, der nu har forladt forhandlingerne, smækker med døren på vej ud og har været ude at kritisere hende skarpt for at have organiseret nogle kaotiske forhandlinger mellem CDU/CSU, FDP og Die Grünen. Parterne er uenige, når det gælder migrationspolitik, finanspolitik og uddannelsespolitik, ja stort set alle områder. Det er ikke holdbart i længden,” siger Henrik Franck, der peger på, at Merkels manøvrerum nu er mindsket temmelig kraftigt.

”Merkel kan enten finde sammen med SPD og lave en ny stor konstellation igen, men den ide har virket dødfødt, siden valgresultatet blev kendt, fordi SPD fik et katastrofevalg ligesom Merkels CDU i øvrigt også gjorde. Ellers kan man forsøge sig med en mindretalsregering, men den ide virker heller ikke gangbar, og tilbage er der så nyvalg. Det vil være højst opsigtsvækkende, men efter vores vurdering er det ikke umuligt, at det ender der,” siger Henrik Franck.

Risikoen ved et nyvalg er, at valgets store sejrherre, det højrenationale AfD, får et endnu bedre valg end de 12,9 procent, man opnåede i september, og det vil kun forværre muligheden for at danne en ny regering.

”På den måde er Merkel trængt op i en krog, og løsningen ligger ikke lige for, medmindre SPD besinder sig, så den nuværende regeringskonstellation fortsætter,” konstaterer Henrik Franck.

SPD's leder Martin Schulz har erklæret sig parat til nyvalg, mens Tysklands præsident Frank-Walter Steinmeier siger, at tiden ikke er moden til nyvalg, fordi det blot vil skubbe ansvaret tilbage på vælgerne.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>