Jobrapport understreger stærk økonomi i USA – i næste uge stiger renten

Der blev skabt 228.000 job i USA i november. Det bekræfter den gode udvikling i amerikansk økonomi, og nu er en rentestigning i næste uge stensikker, vurderer Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

De amerikanske jobtal for november er en gedigen understregning af den gode udvikling, som amerikansk økonomi har befundet sig i et godt stykke tid.

Der blev skabt 228.000 nye job i november mod 244.000 i oktober (nedjusteret fra 261.000), og arbejdsløsheden fortsætter på et næsten uhørt lavt niveau med 4,1 procent præcis som måneden før. Det er lidt et drømmescenarie, som skaber grobund for den rentestigning i næste uge, som alle forventer.

På forhånd lå forventningerne ifølge Bloombergs estimater på 195.000, men forventningerne blev overgået med eftertryk. I virkeligheden skal man dog passe på med ikke at stirre sig blind på, om der bliver skabt et bestemt antal nye job.

”For mig er det ikke så afgørende, om der bliver skabt 100.000 eller 228.000 nye job i november. Det afgørende er, at amerikansk økonomi uanset hvad er i god gænge, og det er det her en kraftig understregning af. Derfor anser jeg det med dagens jobrapport også for 99,9 procent sikkert, at centralbanken hæver renten i næste uge. Det vil være en sensation, hvis det ikke sker,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Derudover hæfter han sig ved, at arbejdsløsheden stadig holder sig på et ultralavt niveau, som er det laveste i 17 år med de 4,1 procent, og inden da skal man faktisk 40-50 år tilbage i tiden for at finde en lignende lav arbejdsløshed.

”Det skaber plads til den forventede rentestigning, og den vil overhovedet ikke komme bag på markedet, som allerede har indregnet det, der vil være den tredje rentestigning i år,” siger Henrik Franck.

Lige nu er den toneangivende rente i USA 1-1,25 procent, og det er forventet, at Janet Yellen slutter sin tid som centralbankchef af med et hæve den et kvart procentpoint til 1,25-1,5 procent. Det vil i så fald være hendes femte rentestigning siden 2015, hvor USA for første gang begyndte at hæve renten fra de 0,25 procent, som havde været niveauet siden finanskrisen.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>