Jobrapport ser voldsom ud, men ingen grund til overreaktion

Det er primært de tidligere efterårsorkaner, der er skyld i, at antallet af job i USA falder. Der skal dog helst ikke komme flere jobrapporter af denne slags.

På overfladen ser dagens jobrapport fra USA skræmmende ud, efter at der for første gang i syv år var en nedgang i antallet af nye job. Nedgangen lød på 33.000 job i september, hvor forventningerne ellers lød, at der ville skabt 80.000 job ifølge estimaterne.

Det ser umiddelbart alarmerende ud, men der er ingen grund til panik over det, idet det i altovervejende grad skyldes de orkaner, der ramte Texas og Florida i august og september.

”Vi har tidligere forudsagt, at de økonomiske nøgletal ville være “forurenet” af orkanerne. Det tror jeg gør sig gældende her, og i Formuepleje anser vi det ikke for et punktum for det amerikanske opsving,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Han forventer en negativ reaktion fra markedet, men det vil i hans øjne være skudt over målet.

”Markedsreaktionen vil formentlig være negativ, men hvis markedet reagerer markant negativt, så er det en overreaktion. Den amerikanske økonomi er i god form, og jobtallet ændrer ikke på det,” siger han.

I stedet hæfter Henrik Franck sig ved, at arbejdsløsheden i USA nu med 4,2 procent er på det laveste niveau i det nye årtusind, mens lønningerne stiger 2,9 procent, hvilket ikke er set i næsten ni år:

”Arbejdsløsheden falder, og lønningerne stiger - på nuværende tidspunkt er det vigtigere.”

Henrik Franck mener dog heller ikke, at man skal tage alt for let på de jobtal, der lå langt under markedets konsensus.

”Vi skal ikke have flere jobrapporter med tab af job, men det gør mig ikke bekymret, at denne enkeltstående jobrapport var negativ. Og det var under alle omstændigheder urealistisk og umuligt, at der fortsat ville blive skabt mere end 200.000 job hver eneste måned,” siger han og peger desuden på, at jobtallet er et volatilt tal, der ofte revideres markant efterfølgende.

Henrik Francks konklusion er, at han ikke tror, at septemberrapporten indvarsler starten på en trend, hvor jobrapporterne og de økonomiske nøgletal vil normalisere sig i de kommende måneder.

"Intet tyder på, at det er begyndelsen til enden på det økonomiske opsving. Dermed ikke sagt, at alt er i den skønneste orden i USA. Gældssituationen er alvorlig og eskalerende og på mellemlangt sigt den største risiko for amerikansk økonomi," vurderer Henrik Franck.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>