Hvem er bange for Martin Schulz?

Det tyske valg nærmer sig. Søndag den 24. september skal tyskerne stemme om sammensætningen af de kommende fire års Bundestag, og hvem der skal regere som forbundskansler. Angela Merkel er storfavorit til at fortsætte på sin post, og det er vand på de finansielle markeders mølle, hvis valget blot bliver en parentes.

Det regnes allerede for næsten sikkert, at Angela Merkel tager endnu en valgperiode som tysk forbundskansler, når tyskerne har været i stemmeboksen den 24. september. Hun er det sikre valg, og udfordreren Martin Schulz ser ikke ud til at kunne sætte sig igennem imod hende, og hos bookmakerne er oddsene på, at Merkel fortsætter helt i bund. Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje, giver her sin vurdering af Formueplejes forventninger til konsekvenserne af det tyske valg:

Der er tysk valg om mindre end to uger – hvordan ser Formuepleje på det?

"Det er sigende, at man med mere nervøsitet taler om et italiensk valg, man endnu ikke kender datoen på. Det er selvfølgelig, fordi næsten alt tyder på oprettelse af status quo i Tyskland og en fjerde valgperiode til den siddende kansler Angela Merkel, der har stået i spidsen for Tysklands regering siden 2005. Et klart mandat til Angela Merkel og CDU vil kunne give hende nemmere arbejdsbetingelser. AfD ser ikke ud til at vælte Forbundsdagen omkuld, og det gør også den kommende kanslers politiske liv lettere, hvis det står til troende – også hvis det uventede skulle ske, og Merkel bliver væltet til fordel for SPD’s Martin Schulz."

Hvor store er chancerne for et kanslerskifte?

"Uendeligt små, men belært af erfaringerne de seneste par år kan man jo aldrig vide sig helt sikker. Martin Schulz har naturligvis en chance, men den er lille, og skulle han endelig vinde, er det tvivlsomt, hvor meget det vil ændre. På lange stræk vil det være mere af det samme, hvis han vinder. SPD er jo med som støtteparti i den tyske regering nu, og på lange stræk er han og Merkel enige om eksempelvis EU-politikken. Det er også derfor, at man i de finansielle markeder ikke er specielt på vagt over for det tyske valg."

Hvordan er situationen i tysk økonomi?

"Tæt på fremragende. Tysklands økonomi er i vækst og står til at vokse mindst 2 procent årligt de kommende fem år. Landet er verdens største eksportnation og havde i 2016 et handelsoverskud på 294 mia. dollars – det er næsten 100 mia. dollars mere end nummer to, Kina. Arbejdsløsheden er ligeledes i bund hos vores sydlige nabo, der mere end nogle andre lande har trukket væksten i Europa op fra dyndet. Tyskland har i sit eksporteventyr nydt godt af en euro, der længe har været lavt prissat. Men den europæiske valuta er steget i værdi på det seneste, og netop den stigende euro kan vise sig at være den største trussel for, om Tyskland kan fortsætte sit imponerende vækstboom."

Forventer Formuepleje, at det tyske valg får nogle konsekvenser på de finansielle markeder?

"Nej, ikke hvis det forløber som forventet. Sker der uventede ting, som at for eksempel AfD eller Die Linke pludselig får vild medvind i meningsmålingerne, kan det skabe usikkerhed, men fordi de to kanslerkandidater ligner hinanden så meget, er der ikke udsigt til det. Der skal ske en gedigen sensation, hvis markederne skal reagere. Det vil være en overraskelse, hvis Merkel taber til Schulz, men ikke skabe nogen usikkerhed. For at der skal komme en markedsreaktion, kræver det, at både Merkel og Schulz går tilbage, mens yderpartierne skal buldre frem. Det ser vi ikke for os."

Hvad betyder det, at det tyske valg ser ud til at være endnu en dæmper oven på den politiske uro, der har været i USA og Europa med valget af Trump som amerikansk præsident og Brexit?

"Skiftet på den franske præsidentpost fra den svage Francois Hollande til den reformivrige Emmanuel Macron betyder samtidig, at den tysk-franske akse er genetableret på mere ligeværdig manér. Macrons reformvenlige kurs er sød musik i Merkels ører.

Macron blev ligefrem drillende kaldt tysk vicekansler af Marine Le Pen på grund af sit tætte parløb med Merkel, og når de to regeringschefer fra EU’s to toneangivende lande trækker i samme retning, er det med til at skabe arbejdsro i EU. Derfor er en ”Mercron”-duo godt for de finansielle markeder, men det kræver naturligvis, at Emmanuel Macron kan føre sine reformplaner ud i livet og modstå det pres, der allerede er opstået med strejker i de parisiske gader på grund af hans planlagte arbejdsmarkedsreformer."

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>