Hjælp os: Teknologien æder vores job – skaber den også nye?

Forleden skrev jeg et blogindlæg om den fjerde industrielle revolution og det teknologiske kvantespring, der er i gang. I dette indlæg går jeg skridtet nærmere på, hvor store konsekvenser det kan få for vores jobmarked. I modsætning til tidligere er de højtuddannede denne gang også udsatte, men mit budskab er at tage udfordringen op og primært se det som en mulighed.

Robotterne er over os, og den kunstige intelligens overstiger på nogle stræk allerede den menneskelige. Helt erstatte os mennesker kan teknologien næppe – uden mennesker er der trods alt ikke nogen teknologi – men jobmarkedet som vi kender det står foran en forvandling, vi måske aldrig har set før. 

Ikke bare den manuelle arbejdskraft risikerer at blive erstattet af robotter eller anden form for teknologi. I den fjerde industrielle revolution gælder det også for mennesker med høj uddannelse og specialiserede job. Teknologien er så langt fremme, at det ikke længere er nok have papir på at kunne kalde sig højtuddannet.

Bank of England har tidligere anslået, at 15 millioner britiske job og 80 millioner amerikanske kan automatiseres. Konsulentvirksomheden McKinsey & Co. har vurderet, at teknologi kan erstatte 45 procent af de job, som mennesker i dag bliver betalt for at udføre, og en rapport fra Oxford Martin School kommer frem til stort set samme konklusion.

Forudsigelser af denne karakter står i kø, og bliver bare lidt af det omsat til virkelighed, tøver jeg ikke med at kalde det en decideret jobmarkedsrevolution. Men min pointe er sådan set ikke, at det partout er en trussel. Det rummer også et ocean af muligheder for at skabe nye job, selv om de gamle er i fare.

Både som virksomhed og ansat er man derfor pinedød tvunget til at følge med i, hvad der kommer af nye konkurrenter, der teknologisk er helt fremme i skoene. Potentielt kan de nye aktører eliminere og destruere ens virksomhed over natten, hvilket naturligvis er sat lidt på spidsen og blot en understregning af, at det kan gå hurtigt.

Det kan for eksempel betyde, at USA’s præsident Donald Trump får ret i, at produktionen igen vender hjem til USA, men til gengæld tager han nok grueligt fejl, hvis han tror, at arbejdspladserne også vender hjem til det amerikanske folk. Det bliver i så fald i skikkelse af robotter. Dem er der ikke mange stemmer i for hverken Trump eller fremtidige præsidentkandidater.

Danskerne – et af verdens rigeste og lykkeligste folk – ser heller ikke ud til at have læst skriften på væggen endnu. Kun 18 procent tror, at deres job er i fare i den nye tidsalder. Det viser, at vi ikke bare er dygtige og lykkelige, men også meget naive. Det er der næppe råd til i længden, når den eksponentielle tidsalder for alvor sætter ind, medmindre vi alle vil på robotfinansieret borgerløn.

Det er umuligt at udstede garantier for, at de job der forsvinder som følge af den nye teknologi vil blive erstattet af nye, men historiens erfaringer viser os, at det vil ske. De teknologiske landvindinger, der blev gjort i de første tre industrielle revolutioner, har alle øget velstanden og gjort os rigere. Det skulle være mærkeligt, om det ikke også skete i den fjerde, når først vi for alvor får lært at navigere i de nye teknologier.

Det bevæger jeg mig dybere ned i, når jeg i mit næste blogindlæg kigger på, hvordan teknologien historisk har givet verdens veludviklede økonomier et rygstød – og ikke et nyrestød.

Vi er i gang med det, man med god ret kan den fjerde industrielle revolution. Teknologien gør så rivende fremskridt, at vi skal vide, hvad der er over os. Følg denne serie på fem blogindlæg fra Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje, om, hvordan den hastige teknologiske udvikling sætter sit præg på en kapitalforvalters investeringsovervejelser, jobmarked, økonomierne, ja hele samfundet. Dette er andet indlæg i serien. Også bragt på Borsen.dk.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>