FED hæver renten og vil nedbringe balancen

FED hævede for anden gang i år sin styringsrente med 0,25 procent til 1,25 procent. Den amerikanske økonomi har det godt, og i slutningen af året vil banken begynde at sælge ud af sin enorme obligationsbeholdning. Det vil forventeligt betyde, at amerikanske renter og dollaren stiger.

Verdens mægtigste centralbank, FED, hævede i går renten med 0,25 procent til 1,25 procent. 12 ud af de 16 medlemmer af centralbankens rentekomité forventer desuden, at renten hæves yderligere 0,25 procent en gang i andet halvår af 2017. Komitéen forventer at fortsætte rentestigninger i 2018 med tre forhøjelser. 

Lav arbejdsløshed

Arbejdsløsheden er allerede meget lav i USA, og FED forventer, at den vil fortsætte med at falde i de kommende måneder og år. I takt med at der opstår mangel på arbejdskraft, forventer FED, at lønningerne og inflationen vil begynde at stige. FED bemærkede, at inflationen havde været lidt lavere end forventet på det seneste, men vurderingen var, at det var midlertidigt, og man valgte altså at hæve renten på trods af en lidt lavere inflationsudvikling.

Amerikansk økonomi i bedring

FED bekræftede også, at det fortsat går godt for den amerikanske økonomi, og at man forventer, at væksten fortsætter i et moderat tempo i både 2018 og 2019. Får FED ret i sine relativt positive forudsigelser, vil det i givet fald være det længste økonomiske opsving i nyere tid.

Obligationer sælges

FED kom også med en lidt overraskende melding om, hvornår og hvordan den vil begynde at nedbringe sin store beholdning af obligationer, som den har opkøbt siden finanskrisen. Forudsat at FED får ret i sine positive forudsigelser om økonomien, vil den i slutningen af året begynde at nedbringe balancen ved at begynde at sælge ud af tidligere opkøbte obligationer. Det vil ske gradvist, hvor FED lægger ud med 10 milliarder dollar om måneden. Beløbet forhøjes hver 3. måned, så det når 50 milliarder dollar om måneden efter 12 måneder.

Rente og dollar

Der er ikke noget nyt i udmeldingen fra FED om nedbringelsen af balancen, men det kommer lidt før end forventet, og det er mere konkret end forventet. Den amerikanske rente reagerede meget lidt på meldingen, men isoleret set kan det betyde, at de amerikanske renter og dollaren stiger.

 

 

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>