Draghi springer ud som linedanser

Den Europæiske Centralbank trapper ned for sine gevaldige saltvandsindsprøjtninger i eurozonens økonomi. Det er en delikat balancegang, som ECB bevæger sig ud i, vurderer Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Det er noget af en linedans, som Den Europæiske Centralbanks italienske chef Mario Draghi nu begiver sig ud på, efter at han sammen med resten af ECB-ledelsen nu trapper ned for de kvantitative lempelser, der siden 2015 har reddet eurozonens økonomi ud af det værste morads.

Siden beslutningen for snart tre år siden har ECB med udgangen af i år sprøjtet næsten 2300 milliarder euro ud i eurozonen og dermed sat fornyet skub i de kriseramte økonomier. Nu går det imidlertid bedre, og ECB har i dag meddelt, at man i 2018 drosler ned for programmet og halverer de månedlige støtteopkøb fra 60 milliarder euro til 30 milliarder frem til september, hvor man holder en kattelem åben for at forlænge programmet, hvis det anses for nødvendigt.

Europa skal vise sit værd

Beslutningen ligger på linje med markedets forventninger, men det gør den ikke mindre vigtig.

”Det er Mario Draghis største beslutning, siden han og ECB i 2015 gik i gang med de omfattende støtteopkøb. Det er en meget svær balancegang, han begiver sig ud i, fordi det nu bliver tydeligt, om Europas økonomiske opsving kan stå på egne fødder,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Allerede i foråret sænkede ECB de månedlige opkøb fra 80 milliarder euro til 60 milliarder, men samtidig forlængede man programmet. Nu bevæger man sig altså yderligere ned, men uden at lægge op til en forlængelse. Opgaven for Draghi er klar: Nedtrapningen må ikke blive for drastisk, fordi det risikerer at spænde ben for det opsving, der har hjulpet Europa på rette vej i de seneste år. Og opsvinget er næppe så stærkt, at ECB er lige om hjørnet med at hæve renterne i samme ombæring, som man toner ned for saltvandsindsprøjtningen med støtteopkøb.

Ingen plads til overraskelser

Det virker også til, at Mario Draghi har til sinds at kommunikere ECB’s planer tydeligt over for de finansielle markeder, som man ikke vil risikere at tage på sengen med negative overraskelser med for eksempel pludselige renteforhøjelser. Det ser man, når Mario Draghi i dag forsikrer, at renterne forbliver i lang tid - også når støtteophørerne slutter om et lille år.

”I 2013 skete der det for Fed, at de mistede kontrollen over markedets renteforventninger, og ECB vil undgå at begå samme fejl. Derfor er beskeden, at nedtrapningen kommer til at foregå stille og roligt. Vores vurdering i Formuepleje er, at der fortsat er lange udsigter til renteforhøjelser i Europa,” siger Henrik Franck, der forklarer, at det på forhånd var ventet med en gradvis nedtrapning af støtteopkøbene, men også at ECB præsenterede en fuld drejebog for sine planer.

”Det er meget spændende, hvad der sker på den front. ECB har meldt ud, at de vil holde de korte renter lave i lang tid, så der bliver også støtte, når opkøbene ophører. Til gengæld kan man forvente lidt mere volatilitet i de lange renter,” slutter Henrik Franck.

Samtidig med udmeldingen om den kommende nedtrapning af støtteopkøbene meddelte ECB også, at den toneangivende rente uændret forbliver 0 procent. Det var ligeledes ventet i markedet.

 

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>