Brexit-gennembrud baner vej for endelig aftale

”Det er et overraskende hurtigt gennembrud, der er sket i brexit-forhandlingerne, efter at parterne har stået stejlt over for hinanden siden brexit-afstemningen. Men der udestår stadig nogle meget svære forhandlinger om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien,” vurderer Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

EU og Storbritannien er nået til enighed om de første delaftaler i briternes udtræden. Aftalen mellem verdens største handelsunion og verdens sjettestørste nationale økonomi bliver af parterne selv kaldt et gennembrud, og det er det i vid udstrækning også, men der mangler stadig en god portion forhandlinger, før de endelige underskrifter kan sættes.

”Den virkelige knast er finde ud af, hvordan det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien skal være og for eksempel få en handelsaftale på plads. Det bliver ikke let, men med det her gennembrud har man købt sig noget dyrebar tid, fordi de her fremskridt er kommet hurtigere, end jeg havde forventet. Det kan man fokusere på nu, og kan man nå til enighed så hurtigt som med den her delaftale, er der pludselig lang tid til efteråret, hvor der skal være sat punktum for forhandlingerne, så briterne kan træde ud i marts 2019,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

At man er ude i god tid, bør alt andet lige også skabe mulighed for at få en god aftale på plads for begge parter. Og fredagens aftale viser, at begge parter er indstillet på at gå på kompromis og rent faktisk nå frem til et resultat stik imod de meldinger, der ellers har været gældende i årets løb.

”At briterne har accepteret at betale regningen for de beslutninger, som de selv har været med til at træffe, er nok den største forhindring, der er overvundet. At EU-borgere bosiddende i Storbritannien får lov til at blive på eksisterende vilkår, betyder også, at der er basis for et frugtbart samarbejde fremover,” siger Henrik Franck.

Ud over de to ting har briterne også accepteret, at grænsen mellem Irland og Nordirland forbliver blød som nu og uden vagtposter, så det man troede var uoverstigelige knaster i brexit-forhandlingerne, er man ret hurtigt nået til enighed om. Det kommer i den grad bag på Henrik Franck, der siden brexit-afstemningen har været meget skeptisk i forhold til at nå til enighed.

”Der er en vis sandsynlighed for, at jeg har taget fejl. Det ser ud til, at min skepsis var for pessimistisk. Jeg havde ikke troet, at det ville gå så glat og havde forventet, at det ville blive uhyre vanskeligt at få en aftale på plads både i tide, men faktisk også i det hele taget. Begge parter har virket meget uforsonlige over for hinanden, men det er pludselig gået meget stærkt, og der er nu klart større sandsynlighed for, at man når i mål med en aftale inden deadline,” siger Henrik Franck og peger på, at noget af den værste retorik fra Bruxelles og London har været forhandlingstaktisk spil for galleriet:

”Fra EU’s side vil man signalere, at det ikke bare er nogen formssag at træde ud af Unionen, og briterne har naturligvis kæmpet for at gøre regningen så lille som mulig, men man er trods alt ikke helt i mål endnu trods dette gennembrud,” lyder det fra Henrik Franck, der mener, at det nu handler om at få skabt ro på bagsmækken, så erhvervsliv og finansmarkeder kender spillereglerne:

”Det har lidt lydt som en børnehave siden briternes afstemning, men nu virker det til, at voksne mennesker har sat sig rundt om bordet og med fornuft fået de første ender til at mødes.”

Aftalen skal godkendes i næste uge af EU’s 27 tilbageværende medlemslande, når de 27 landes stats- og regeringschefer samles i Det Europæiske Råd.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>