Aktie- og obligationsinvestorerne reagerer på kommende valg i Europa

Usikkerheden om den politiske fremtid i Europa har allerede sat tydelige spor i både europæiske renter og aktiemarkeder.

Med udsigten til valg i to af Europas kernelande er der ingen tvivl om, at den politiske risiko omkring Europas fremtid er i spil. Men på trods af den seneste snak om rekorder i mange aktieindeks står 2016 stadig i frisk erindring, og derfor forholder både de europæiske renter og aktiemarkeder sig allerede nu til den politiske risiko i Europa.

I 2016 definerede politiske begivenheder i høj grad udviklingen for aktier, og hverken meningsmålinger eller aktiemarkedet havde forudset, at briterne ville stemme nej til at fortsætte det europæiske samarbejde. På samme måde havde aktiemarkedet i november valgt Hillary Clinton som Barack Obamas afløser, og skråsikre meningsmålinger spåede ikke Donald Trump mange muligheder for at vinde valget. Derfor kom udfaldet af begge begivenheder som en stor overraskelse for markederne, selvom den efterfølgende negative reaktion i begge tilfælde var relativt kortvarig.

Der er ingen tvivl om, at også 2017 bliver et år med en række væsentlige politiske begivenheder på agendaen. Startskuddet lyder om et par uger, når Holland holder parlamentsvalg, og derefter følger blandt andet præsidentvalget i Frankrig i april/maj og Forbundsdagsvalget i Tyskland i september.

Usikkerheden på de finansielle markeder i kølvandet på den politiske risiko kommer blandt andet til udtryk i spændet mod den tyske statsrente, som generelt er vokset. Det betyder med andre ord, at de europæiske statsrenter uden for Tyskland er steget og generelt ligger væsentligt højere end den tyske 10-årige statsobligation. Størst har spændudvidelsen været i Portugal og Italien, hvor spændet nu ligger væsentligt over det historiske gennemsnit, hvilket vidner om forhøjet risiko i periferilandene som følge af den intraeuropæiske politiske risiko. Også i Frankrig er der sket en spændudvidelse, selvom rentespændet mod Tyskland i dette tilfælde nu ligger væsentligt over det historiske.

Graf der viser det franske rentespænd og relative aktieperformance mod Tyskland

Sammenlignes aktieudviklingen i de enkelte europæiske lande med det tyske marked, har langt de fleste klaret sig markant dårligere end tyskerne. Eksempelvis har det franske CAC40 underperformet det tyske DAX med omkring 10 procentpoint over de seneste 12 måneder. Det samme er i varierende omfang gældende for både Italien, Spanien og værst i Portugal.

Højere statsrenter relativt til Tyskland og aktiernes klare underperformance i forhold til det tyske aktiemarked vidner om, at den europæiske politiske risiko er reel, og at investorerne forholder sig til den. Udviklingen viser, at hverken obligations- eller aktieinvestorerne i øjeblikket er villige til at påtage sig relativ risiko i Frankrig, Italien, Spanien eller Portugal – noget man som aktieinvestor bør forholde sig til forud for valget i Holland.

Artiklen er også bragt som morgenkommentar på Finans.dk.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>