Negative renter mere udbredt

Renterne er generelt faldet i løbet af det seneste kvartal, hvilket i høj grad er sket i kølvandet af de mange nye tiltag fra Den Europæiske Centralbank (ECB).

Læs kvartalsopdateringen som pdf

Rentefaldet har været størst i de længere renter med et fald i den tiårige danske statsrente på 0,5 procentpoint. Til sammenligning er den toårige danske statsrente kun faldet med 0,15 procentpoint. Det er især ECB's store månedlige opkøb af europæiske statsobligationer, der har presset de lange renter ned. Det har medført, at der er negativ rente på tyske statsobligationer med en løbetid op til ni år.

Stadig muligheder i danske renter

På trods af, at ECB sænkede sin toneangivende rente til et rekordlavt niveau på -0,4 procent, valgte Nationalbanken at holde renten uændret på -0,65 procent. Det skyldes, at den danske valutareserve løbende er faldet tilbage til niveauet før kroneuroen i første kvartal af 2015, og derfor har Nationalbanken ønsket at indsnævre rentespændet til Euroland.

Der er generelt indpriset en hurtig normalisering af rentespændet, hvilket afspejler sig ved, at danske toårige renter ligger noget højere i forhold til tilsvarende europæiske renter. Det virker aggressivt, så derfor kan der være fornuftige muligheder i korte og mellemlange danske obligationer.

Flere lande med negative renter

Der er efterhånden flere lande, der har negative toneangivende renter. Senest er Japan fulgt i fodsporet på Danmark, Schweiz, Sverige og Euroland. I de store økonomier som Euroland og Japan har centralbankerne indført negative renter i et forsøg på at skabe vækst og inflation. Onde tunger vurderer, at centralbankerne også gør det i et forsøg på at svække valutaen og derved forbedre virksomhedernes konkurrenceevne på bekostning af andre lande.

Blandt økonomer er der efterhånden ved at være enighed om, at negative renter i sig selv ikke har den store effekt på vækst, kun indirekte via valutaen. Derfor forventer markederne ikke, at ECB vil sænke renten yderligere i nævneværdig grad. Det forventes, at ECB i stedet vil fokusere på andre tiltag såsom opkøb af obligationer.

Fortsat negative lånerenter i Formueplejeforeningerne

Med de meget lave korte renter og udsigt til masser af likviditet er der fortsat udsigt til, at Formueplejeforeningerne kan låne til negative renter. Aktuelt kan Formueplejeforeningerne låne til mellem -0,1 og -0,2 procent inklusive lånemarginal til bankerne.

Merrente på dansk realkredit fortsat attraktiv

Danske realkreditobligationer har i februar været under pres i kølvandet af halvdårlige auktioner i forbindelse med refinansiering af rentetilpasningslån. Stemningen vendte dog hurtigt igen, hvilket har betydet, at merrenten på danske realkreditobligationer er faldet igen.

Set i et historisk perspektiv ligger merrenten stadig på et højt niveau, og det er Formueplejes holdning, at merrenten vil forblive omkring det nuværende niveau. Niveauet er fortsat attraktivt, og derfor er der stadig fornuftigt afkastpotentiale i danske realkreditobligationer.

Fald i dollarkursen

Dollarkursen er faldet tilbage med 4,6 procent i løbet af første kvartal, hvilket primært skyldes, at den amerikanske centralbank (FED) har signaleret færre renteforhøjelser. Det har betydet, at der nu kun er indpriset få amerikanske renteforhøjelser de kommende år. Hvis den amerikanske inflation bider sig fast på et højere niveau, må det dog forventes, at FED bliver nødt til at hæve renten i et hurtigere tempo, end markedet forventer. I så fald vil dollarkursen kravle opad igen.

Læs kvartalsopdateringen som pdf

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>