I 2017 bør aktieinvestorer fokusere på denne brøk

Der er to forhold, man som aktieinvestor skal være særligt opmærksom på i året, der kommer. Aktiestrateg Otto Friedrichsen forklarer hvilke.

Donald Trump og forventningerne til den amerikanske finanspolitik har været et dominerende tema i forhold til afkastgenereringen i aktier den seneste måneds tid. Sat lidt på spidsen er der som aktieinvestor én brøk med to forhold, man bør forholde sig til.

I tælleren øverst står den positive indtjeningseffekt, som virksomhederne eller et aktieindeks kan forvente som følge af de ekspansive finanspolitiske tiltag. I nævneren står diskonteringsfaktoren – eller med andre ord straffen på virksomhedernes fremtidige indtjening i form af blandt andet stigende renter. En højere diskonteringsfaktor betyder, at virksomhedernes indtjening fremadrettet skal stige kraftigere for at kompensere aktieinvestoren i dag.

Amerikanske aktier, renter og valuta er begyndt at inddiskontere de positive effekter af den forventede ekspansive finanspolitik i USA, men hvad med Europa? Værdiansættelsen på det brede europæiske indeks Stoxx Europe 600 er fortsat ned, selvom værdiansættelsen på det amerikanske S&P 500 er tilbage på sommerens niveau (cirka 18,5x forventet indtjening) og dermed har øget den discount, som europæiske aktier historisk handler til, relativt til USA til over 14%.

Udviklingen i S&P 500 og Stoxx 600

Ja, Europa har også i 2017 sine egne udfordringer i form af europolitisk usikkerhed og en banksektor, der fortsat visse steder er udfordret på kapitalgrundlag og fremtidig regulering, men USA er ikke en lukket økonomi, og den ekspansive finanspolitik vil også have positive implikationer på den europæiske økonomi og indtjening. Samtidig kan man som aktieinvestor argumentere for, at den europæiske diskonteringsfaktor sandsynligvis i højere grad vil være forankret lavere, jævnfør niveaet for de aktuelle inflationsforventninger i EU samt ECB’s udmeldinger i torsdags.

2017 er ikke uden aktieudfordringer og kommer på mange måder til at minde om 2016, men givet den forventede ankomst af en mere lempelig amerikansk finanspolitik, der kan være medvirkende til at forbedre rammevilkårene for den økonomiske vækst og herunder også indtjeningsforventningerne til virksomhederne, må man forvente en fortsat bevægelse fra obligationer mod aktier.

Som aktieinvestor bør man søge at maksimere forholdet mellem den fremtidige indtjeningseffekt og diskonteringsfaktoren i relation til den forventende finanspolitik – også uden for USA.

Artiklen er også bragt som morgenkommentar på Finans.dk/investor.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>