BrexitNyt: Mere ro på de finansielle markeder

Siden briterne den 23. juni stemte landet ud af EU, har der været fart på den politiske scene både i Storbritannien og hos EU. Dog har de globale finansielle markeder den seneste uge reageret med besindighed.

BrexitNyt

Formuepleje bringer her en oversigt over de væsentligste politiske og finansielle nyheder den seneste uge.

Politiske reaktioner

 • Lederen af Labour, Jeremy Corbyn, er udsat for massivt pres, efter at 172 af de i alt 212 parlamentsmedlemmer har udtrykt mistillid til ham. Corbyn har afvist at træde tilbage og henviser til, at 60 procent af partiets medlemmer stemte på ham for et år siden. 22 af 31 ordførere, de såkaldte "skyggeministre", har trukket sig fra deres ordførerskaber i protest over Corbyn.
 • Nigel Farage, som er lederen af det stærkt EU-kritiske parti Ukip har meddelt, at han stopper som formand. Han udtaler, at nu hvor han har fået "sit land" tilbage, ønsker han at få "sit liv" tilbage.
 • Der er fem kandidater til at efterfølge premierminister David Cameron som formand for det konservative parti. Det er favoritten og den EU-venlige indenrigsminister Theresa May. Det er EU-modstanderen og justitsminister Michael Gove, arbejdsminister Stephen Crabb og forhenværende forsvarsminister Liam Fox samt EU-modstanderen og parlamentarikeren Andrea Leadsom. Afstemningsprocessen begyndte den 30. juni. Afgørelsen kommer den 9. september.
 • Favoritten til posten som formand for de konservative og dermed ny premiereminister, Theresa May, har udtalt, at hun forventer, at regeringen vil bruge efteråret på at forberede udmeldelsesforhandlingerne med EU og dermed først aktivere udmeldelsen ifølge artikel 50 i Lissabon-traktaten ved årsskiftet. Forhandlingerne vil stå på i mindst to år, sandsynligvis længere.
 • Flere globale investeringsbanker har annonceret flytning af dele af deres funktioner til andre EU-lande. Flere tusinde højtbetalte job kan dermed tabes i London. Desuden er clearingen af handler med finansielle kontakter og værdipapirer i reel fare for at flytte fra London til en anden europæisk storby.
 • Ratingbureauet S&P Global har sænket kreditratingen af Storbritannien med to karakterer fra AAA til AA. Moody's investorservice har sat Storbritannien på observationslisten med negative implikationer.
 • Ny rapport fra det britiske Institute of Directors, IOD, viser, at blandt 34.500 britiske virksomheder har en fjerdedel stoppet alle planer om nyansættelser. 5 procent har påbegyndt fyringsrunder. To tredjedele af virksomheder mener, at brexit med sikkerhed vil få negative konsekvenser. 20 procent er ved at undersøge mulighederne for at flytte til et andet EU-land.
 • Udmeldingen fra ugens topmøde i Bruxelles mellem de 27 lande og Storbritannien er, at de fire centrale frihedssøjler ikke er til forhandling i forhold til en aftale med briterne. De fire søljer er: Den frie bevægelighed for varer, tjenesteydelser, arbejdskraft og penge. Den franske præsident, Francois Hollande, udtaler: "Vi kan ikke have fri bevægelse af kapital, af varer, af tjenesteydelser og så sige, at når det handler om mennesker, så gælder det ikke. Det er de fire friheder eller ingen." Han bakkes op af den tyske kansler, Angela Merkel.


Finansielle reaktioner

 • Det engelske pund er siden afstemningen den 23. juni faldet cirka 10 procent målt over for danske kroner.
 • Den britiske nationalbank er klar til at stimulere britisk økonomi gennem pengepolitikken. Det vil blandt andet ske gennem opkøb af obligationer for at holde renten nede.
 • Det danske C20-indeks ligger stort set på samme niveau som før afstemningen. Aktierne faldt fredag den 24. juni og mandag den 27. juni, men genvandt efterfølgende det tabte.
 • De globale aktier, målt i danske kroner ved verdensaktieindekset, MSCI World AC NDR i DKK, er i perioden fra den 23. juni til den 4. juli uændret.


Formueplejes investeringsløsninger
Overordnet har Formueplejes blandede porteføljer siden den 24. juni været positivt påvirket af rentefaldet udløst af den øgede usikkerhed, som brexit førte med sig, mens Formueplejes globale aktieportefølje de første par dage var negativt påvirket af de globale aktiefald. Mandag den 4. juli har de globale aktier genvundet lidt mere end det tabte.

De indre værdier for Formueplejes blandede porteføljer er dermed den 4. juli lidt højere end niveauet fra før resultatet af brexit-afstemningen den 23. juni.

Formuepleje mener: Usikkerheden er begrænset til Storbritannien
Selv om kursniveauet for de globale aktier stort set er tilbage på niveauet fra før resultatet af brexit-afstemningen, vil Storbritanniens kommende udmeldelse af EU fremadrettet skabe usikkerhed. Dog vurderer investeringsstrateg Henrik Franck, at det indtil videre vil være inddæmmet til Storbritannien:

"Vi har naturligvis set, at det britiske pund og de britiske finansaktier er blevet hårdt ramt den seneste uge. Men jeg vurderer, at grunden til, at de globale markeder lader til at have sundet sig og overraskende hurtigt har genvundet det tabte, er, at markederne vurderer, at brexit indtil videre økonomisk er et isoleret britisk problem, der ikke vil påvirke den europæiske og globale økonomi ret meget. Dertil kommer, at Storbritannien jo fortsat er fuldt medlem af det indre marked i mange år frem, idet der nemt kan gå mindst tre år, før der måske sker ændringer," siger han.

Henrik Franck vurderer også, at brexit var et "forberedt" chok, som på forhånd var gennemanalyseret, hvorfor markederne bedre har kunnet overskue konsekvenserne. Dertil kommer, at det stadig er uklart om Storbritannien, når alt kommer til alt, alligevel ender med reelt at melde sig ud af EU.

"Vi er stadig i den første fase af processen, idet der fortsat er mange uafklarede problemer, der skal løses i takt med, at den politiske og økonomiske udvikling udfolder sig på mellemlangt og langt sigt," siger Henrik Franck.


Læs også
Kvartalsopdatering, pr. 30. juni 2016
Hold dig opdateret om brexit

 

BrexitNyt er udarbejdet af Formuepleje. BrexitNyt bringer de væsentligste politiske og finansielle nyheder mindst én gang om ugen, så længe det er relevant for udviklingen på de finansielle markeder. Kommentarer og spørgsmål rettes til chefredaktør for BrexitNyt, Søren Verup, tlf.nr. 60 37 08 78 / mail: sv@formuepleje.dk.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>