Olie og renter fortsætter faldene

December blev præget af faldende oliepriser og en genkomst af den græske gældskrise. Dette resulterede i små stigninger i aktieporteføljerne og fald i obligationsporteføljerne.

Læs månedsrapporten som pdf.

Rekordernes år

December 2014 bød endnu engang på rekordlave renter. Den tiårige danske statsrente endte året lavere end nogensinde før i 0,85 procent efter et fald på 0,08 procentpoint i løbet af måneden. I Tyskland handler femårige statsobligationer nu med negative renter - Tyskland får altså penge for at holde investorernes penge i de næste fem år. Herhjemme blev det meddelt, at et 30-årigt realkreditlån med 2 procent i kupon vil blive åbnet i starten af det nye år (2% 2047). Samtidig styrkedes den amerikanske dollar med yderligere 3 procent og er derved steget med over 13 procent i 2014.

De to primære årsager er at finde i Europa. For det første er Grækenland og landets gældskrise igen dukket op på radaren. Efter et par år med relativ ro omkring den politiske situation i landet skal der nu overraskende være valg i landet i slutningen af januar. Grækerne lider stadig under efterdønningerne af finanskrisen og har fortsat arbejdsløshed på omkring 25 procent. Måske derfor ligger det venstreorienterede Syriza til at vinde valget på et valgprogram, der betyder genforhandling af låne/spareaftalen, som Grækenland indgik med IMF og EU.

De politiske signaler fra Tyskland tyder dog ikke på stor vilje til en sådan genforhandling. Den anden årsag er igen, igen bløde toner fra den europæiske centralbankchef Mario Draghi, der nu næsten har lovet at opkøbe store mængder europæiske statsobligationer.

Olien presser aktierne

December blev en måned præget af negative afkast primært i Europa, Asien og emerging markets som følge af en fortsat faldende oliepris. En stigende dollar over for danske kroner har dog mere end opvejet den negative stemning og bevirket, at Formueplejeforeningernes aktieportefølje lander et samlet aktieafkast på 1 procent før omkostninger i december måned - marginalt dårligere end markedet som helhed.

Olieprisfaldet har naturligt haft en negativ effekt på de olieeksporterende lande som Norge, Brasilien og Rusland, men prisfaldet har også haft en negativ effekt i blandt andet Europa, netop fordi det har presset inflationsforventningerne yderligere og dermed øget risikoen for deflation.

Blandt sektorerne har Energi- og Materiale-sektorerne haft det svært og underperformet det generelle marked. Modsat har forbrugsaktierne på globalt plan profiteret af udviklingen i olieprisen, fordi dette fungerer som en finanspolitisk lempelse, hvilket over tid vil kunne øge de enkelte husholdningers rådighedsbeløb og dermed sandsynligheden for et øget forbrug. Formueplejeforeningernes aktieportefølje er undervægtet Energisektoren, hvilket over de seneste måneder har bidraget positivt til den relative performance.

Læs månedsrapporten som pdf.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>