FED trak overskrifter og gjorde investorerne usikre

Den amerikanske centralbank var i centrum i september, hvor renten fortsat ikke er blevet hævet i mere end ni år. Årsagerne til den manglende rentestigning skabte dog nervøsitet hos investorerne, hvorfor både aktier og renter faldt.

Læs månedsstatus for september som pdf

Centralbankerne i førersædet

I første halvdel af september handlede det meste på de finansielle markeder om rentemødet i den amerikanske centralbank (FED). Ville FED hæve renten for første gang siden 2006, og ville chefen for FED, Janet Yellen, løfte sløret for, hvad der skal ske med renten i de kommende måneder? Det var spørgsmålene, investorer og medier lystigt debatterede. Yellen endte med ikke at hæve renten især på grund af usikkerhed om den økonomiske udvikling i Kina. Hun var dog ikke i stand til at give investorerne mere klarhed over eventuelle kommende rentestigninger. Effekten set over hele måneden blev faldende renter og svagere US dollar.

Herhjemme har fokus ligget hos Nationalbanken, der fortsætter sin "normaliseringsproces" oven på kronekrisen i årets første måneder. På det tidspunkt sænkede Nationalbanken renten, øgede foliorammen (hvor meget likviditet, pengeinstitutterne kan have stående i Nationalbanken til en bedre rente), købte udenlandsk valuta i markedet for at svække kronen og stoppede for udstedelser af statsobligationer. I august meddelte man, at man ville genoptage salget af statsobligationer, i september sænkede man foliorammen, og man har nu stort set solgt den udenlandske valuta, der blev købt tidligere på året. Spekulationen går nu på, hvornår Nationalbanken hæver renten, og hvorfor de toårige danske statsobligationsrenter faktisk steg i løbet af september i modsætning til for eksempel de europæiske og amerikanske.

Manglende rentestigning skuffer aktiemarkedet

I september har nervøsitet og frygt præget udviklingen på de globale aktiemarkeder i kølvandet på både den kinesiske devaluering i august og det amerikanske rentemøde i midten af september.

Med aktiekursfald på cirka 3,5 procent set på de brede indeks, var september en forlængelse af udviklingen i august, dog med fokus på den amerikanske centralbank og effekterne af den kinesiske devaluering. Aktiereaktionen på udeblivelsen af den amerikanske rentestigning kom bag på mange investorer. Aktierne i Emerging Markets steg, mens lande som fortsat er i gang med finansielle stimuli, herunder Japan og Europa, faldt ganske kraftigt tilbage. Som chefen for den amerikanske centralbank, Janet Yellen, udtrykte i forlængelse af rentemødet, var en af årsagerne til ikke at hæve renten netop effekten fra Kina og de indirekte valutariske effekter på USA gennem en eventuelt stærkere dollar som følge af en rentestigning.

Meldingen var positiv for de fleste Emerging Market-økonomier, da dollargælden her ikke blev større, mens den manglende dollarstyrkelse udvandede de finansielle stimuli-programmer i Japan og Europa med aktiekursfald til følge.   

Formueplejeforeningernes aktieportefølje har i september genereret et samlet afkast på -3,3 procent før omkostninger, hvilket var på niveau med det generelle marked.

Læs månedsstatus for september som pdf

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>