Januar: Kold januar

Januar 2014 var den første måned, hvor den amerikanske centralbanks obligationsopkøb var på "kun" 75 mia. dollar. Effekten blev størst i de såkaldte emerging markets, hvorfra nervøse investorer trak penge ud i stor stil. Summeret har effekten været store fald på især emerging markets aktier, men også de øvrige globale aktier er nede. De danske renter faldt også, og der har derfor været solide afkast i Formueplejeforeningernes obligationsporteføljer.

Læs månedsraporten i pdf-version

Pres på aktier

En stort set uændret udvikling på aktiemarkederne blev i den sidste uge af januar afløst af fokus på risiko, vækst og emerging markets. Dårlige nøgletal fra Kina medførte en fornyet bekymring omkring vækstudsigterne for den globale økonomi. Dertil kom kraftige fald i emerging markets valutaer som følge af den amerikanske centralbanks fortsatte reduktion af obligationsopkøb i markedet. Alt sammen noget der sendte aktier, emerging markets valutaer og renter ned.

Værst gik det for emerging markets lande med store betalingsbalanceunderskud. Kapitaludstrømning fra disse lande har sendt aktier og dermed også valutaerne ned, hvilket har medført, at de lokale centralbanker har hævet renterne i forsøg på at dæmme op for udstrømningen - en situation der blot på mellemlangt sigt øger presset på den lavere vækst.

Den amerikanske regnskabssæson er stort set halvvejs og er et blandt få lyspunkter i januar måned. Selskaberne leverer bedre indtjening end ventet samtidig med, at omsætningen også stiger kraftigere end ventet. Formueplejes aktieportefølje faldt i januar måned med 2,6 procent før omkostninger, hvilket var godt 1 procentpoint dårligere end markedet. Baggrunden skyldes blandt andet eksponeringen mod IT og forbrugsaktier, mens Industri og Sundhedsselskaberne har trukket modsat.

Renter ned på uro og manglende inflation

De danske obligationsmarkeder blev i januar påvirket af to forskellige udviklinger, der begge skubbede renterne i samme retning.

Den første er naturligvis den ganske kraftigt af markedsuro, der er beskrevet i rubrikken til venstre. Med Danmarks og de danske realkreditobligationers AAA- status, er vores lille andedam en naturlig "sikker havn", når uroen raser på de finansielle markeder. Den 10-årige danske rente er derfor faldet 0,25 procentpoint i januar, hvilket har sendt kursen på 3,5% 2044 lånet over kurs 100, således at boligkøbere, der ønsker at betale afdrag nu igen kan nøjes med en 3%'s kupon. Samme udvikling i renten ses også i andre "sikre havne" som Tyskland og USA, hvor de 10-årige renter er faldet med henholdsvis 0,25 og 0,38 procentpoint.

Den anden vigtige udvikling i januar var endnu et lavt inflationsnøgletal for Eurozonen. Den årlige inflation er nu faldet til 0,8 procent, mens inflationen renset for prisudviklingen i energi og fødevarer for fjerde måned i træk lå under 1 procent - meget langt fra de 2 procent, der er den europæiske centralbanks (ECB) mål. Den lave inflation har fået markedsdeltagerne til at spekulere i yderligere tiltag fra ECB, hvilket har sendt de korte renter lavere.

Alt i alt har det derfor været en måned med kraftige rentefald og dermed gode afkast til obligationsporteføljerne.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>