Blog: Istid i Washington

Investeringsstrateg Henrik Franck blogger på borsen.dk om international økonomi og investering. Her giver han sin personlige analyse af de aktuelle udfordringer i amerikansk politik.

Mine studieture til USA starter ofte hos min amerikanske værtsfar. Ærkerepublikaner, som stemte på både Nixon, Reagan og Bush, hylder Rumsfeld og skælder mig ud for at være europæer.

'The old man' har altid markante meninger om Demokraterne. Han var ikke begejstret for Clinton, men det er intet at regne mod hans holdning til Obama. Blodtrykket stiger, harmen hørmer og eksemplerne vælter frem: Obama svigter sit løfte om at skabe samarbejde mellem partierne og mellem kongressen og præsidentembedet. De få resultater, han har skabt, er derfor ikke blevet til i samarbejde og afspejler ikke befolkningens interesser. Obama er for passiv og vægelsindet i udenrigspolitikken, så USA fremstår utroværdig og usikker.

Iskoldt politisk klima

Udover underholdningsværdien giver vores samtaler et godt indblik i, hvor stor afstanden er mellem Republikanerne og Demokraterne: Det politiske klima i Washington er iskoldt.

Så jeg var godt forberedt til en uges møder med politiske analytikere i Washington for nyligt. Og 'the old man' havde fuldstændig ret. Klimaet mellem the Grand Old Party og Democratic Party giver istid i Washington. Det skyldes både en overordentlig upopulær præsident Obama og en kongres, der står endnu svagere end præsidenten. Den generelle opfattelse blandt amerikanerne er, at ingen af de to parter gør noget som helst for at lede landet.

Flertal i begge kamre

Aldrig har jeg oplevet større kløft i amerikansk politik. Det bliver ikke bedre af, at man lokalt vælger kandidater, der til stadighed har mere ekstreme holdninger. Problemet ser ikke ud til at blive mindre efter det kommende midtvejsvalg, hvor forventningen er, at Republikanerne vinder flertallet i begge kongressens kamre. Det vil betyde, at kongressen vil kunne nå til enighed om langt flere lovforslag og sætter Obama i en vanskelig situation.

Efter midtvejsvalget, den 4. november er der to scenarier: Enten kommer Obama til at vetoe en masse lovforslag, og vi kan se frem til to år, hvor der intet sker i Washington. Obama står tilbage som en 'Lame Duck-præsident'. Alternativet er, at både kongressen og Obama indser, at de er nødt til at samarbejde for ikke at undgå at gå over i historien som den måske dårligste præsident og værste kongres i historien. Jeg er optimist, for det tror jeg ikke, de er interesseret i.

Men situationen i amerikansk politik er alvorlig. Landet står stadig overfor store udfordringer, som kræver enighed og handling. Der er brug for reformer, hvis statsbudgettet skal hænge sammen. En større budgetkrise blev med nød og næppe afværget i 2013, men problemerne lurer stadig og kan dukke op igen om et par år. Washington og USA har brug for klimaforandringer. Det haster med at komme ud af den politiske istid.

Læs mere

Vil du læse mere om USA, går Henrik Franck her i dybden med fænomenet Black Friday.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>