Striden om US-budgettet og gældsloftet

Der er økonomisk og politisk rod i USA. Statsbudgettet for 2014 er midlertidigt udsat til januar næste år. USA rammer også ind i et politisk vedtaget loft for, hvor stor en gæld USA må have, der nu er midlertidigt forhøjet. Begge dele skaber nok ro lige her og nu, men problemerne er ikke løst, og det vil skabe fornyet usikkerhed i det nye år. Formuepleje er dog på linje med andre eksperter, der mener, at problemerne vil blive løst i den sidste ende.

Natten til torsdag, den 17. oktober blev der indgået en midlertidig tværpolitiske aftale, der holder USA's føderale statsapparat kørende indtil 15. januar 2014. Samtidig hæves gældsloftet, hvorved USA's lånebehov er dækket frem til 7. februar 2014.

Der er tale om en midlertidig aftale, der betyder, at der endnu ikke foreligger et fuldt og helt godkendt statsbudget for 2014, som både Senatet og Repræsentanternes hus kan bakke op om. 
 
Den primære årsag til, at republikanerne og demokraterne ikke kan finde sammen om et budget eller finanslov for 2014, er præsident Obamas sundhedsreform. Demokraterne ønsker at implementere Obamacare, som den bliver kaldt, mens republikanerne gerne så den afviklet eller som minimum udskudt.

Gældsloftet truer også

En anden og væsentligt større udfordring er situationen omkring det amerikanske gældsloft. Gældsloftet er et politisk fastsat maksimalt niveau for den amerikanske gæld, og finansministeriet forventede, at dette loft blev ramt torsdag den 17. oktober.

De stadig aktuelle budgetforhandlinger og gældsloftet har som udgangspunkt ikke noget med hinanden at gøre. Det er mere eller mindre et tilfælde, at gældsloftet rammes her i starten af det nye budgetår. Hæves gældsloftet ikke, må gælden ikke øges, hvilket betyder, at de penge, staten råder over, skal prioriteres skarpt i forhold til de udgifter, der er. Det kan betyde, at visse udgifter ikke kan betales. Med den midlertidige aftale er disse problemer udsat nogle måneder.

Republikanere og demokrater snakker sammen

Torsdag den 10. oktober tilbød den republikanske leder John Boehner at udvide gældsloftet i seks uger. Reaktionen på de finansielle markeder var særdeles positiv, og det amerikanske aktiemarked havde torsdag den bedste dag i ni måneder. Forslaget blev dog i weekenden afvist af præsident Obama, men der har hen over weekenden været meldinger om, at republikanerne og demokraterne trods alt forsøger at finde en samlet løsning for både budgettet og gældsloftet.  Demokraternes flertalsleder, Harry Reid, sagde søndag, at der foregår forhandlinger mellem republikanere og demokrater, men at der fortsat er lang vej endnu. Han forventer dog, at der kommer et løsningsforslag for både budget og gældsloft, hvilket der gjorde torsdag den 17. oktober - men altså kun en midlertidig aftale.

Der vil blive fundet en løsning

Den øjeblikkelige politiske opinion vil have afgørende betydning for, hvornår vi kan forvente en afklaring af den amerikanske budgetstrid. Det af de to politiske partier, som befolkningen mener, bærer hovedansvaret, vil være mere tilbøjeligt til at give indrømmelser, så en finanslov kan vedtages.

Lige nu giver meningsmålingerne republikanerne hovedansvaret for de fastlåste forhandlinger, og republikanerne har derfor i de seneste par dage vist en øget interesse for at indgå en aftale. Formuepleje forventer, at der vil blive fundet en løsning omkring det amerikanske gældsloft, om end det ikke kan afvises at det først vil ske i sidste øjeblik. Konsekvenserne ved ikke at få en aftale på plads er simpelthen for store til, at nogen amerikansk politiker vil tage ansvaret for det.

Vi forventer derfor, at det er usandsynligt, at USA vil blive erklæret statsbankerot. I forhold til budgettet er partierne dybt splittede, men Formuepleje forventer, at der sammen med løsningen for gældsloftet vil blive fundet et kompromis om fælles budget 2014 inden den midlertidige aftale udløber.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>