Formueplejeselskaberne er undervægtet i japanske aktier

De japanske aktier faldt torsdag i sidste uge med op imod 7 procent. Baggrunden skyldes skuffende fremstillingstal fra Kina, samt den usikkerhed den amerikanske centralbankchef, Ben Bernanke, skabte på baggrund af hans tale til den amerikanske kongres onsdag aften. Formueplejeselskaberne ejer ikke ret mange japanske aktier.

Det Japanske Toppix indeks faldt om morgenen torsdag den 23. maj 2013 med op imod 7 procent trukket af blandt andet de finansielle selskaber samt eksportører. Baggrunden er fornyet frygt for en vækstopbremsning i Kina efter svagere end ventede tal for fremstilling sektoren i maj måned.

Markedet åbnede ellers fornuftigt med stigninger på 2 procent, men omkring middagstid begynde markedet at falde tilbage som følge af stor aktivitet på futuresmarkedet.

Reaktionen er voldsom og skal selvfølgelig ses i lyset af at det japanske markeds kraftige stigninger i år på op imod 50 procent i lokalvaluta. Usikkerheden i blandt andet Kina har således været signalet for investorerne til at realisere en del af den opnåede gevinst. Det er også på denne baggrund, at markedsreaktionen i Japan synes noget overgjort.

Ben Bernanke skabte usikkerhed

Den amerikanske centralbankchef redegjorde onsdag den 22. maj om aftenen status for den amerikanske økonomi over for kongressen. Han tydeliggjorde, at risikoen ved at reducere obligationsopkøbene var, at man ville risikere at ødelægge den spirende økonomiske vækst. Under spørgerunden forklarede han dog, at man over de kommende måneder ikke kunne udelukke en reduktion i obligationsopkøbene.

De tvetydige meldinger skabte usikkerhed på aktiemarkedet og har sammen med Kina også været en del af forklaringen på markedsreaktionen i Japan dagen efter.

"Det er fortsat Formueplejes holdning, at den amerikanske centralbank vil understøtte markedet, indtil vi ser et holdbart opsving, som i høj grad er selvbærende med en sund omsætningsvækst i virksomhederne," siger aktiestrateg Otto Friedrichsen.

Formuepleje kraftigt undervægtet i japanske aktier

Formueplejeselskabernes aktieporteføljer har gennem en længere periode været kraftigt undervægtet i japanske aktier. Baggrunden er, at de fundamentale forhold hos selskaberne ikke efter vores mening har kunnet retfærdiggøre en højere vægt. Den begrænsede eksponering, som Formueplejeselskaberne har mod Japan, er rettet mod indenlandske kvalitetsselskaber, som siden årsskiftet samlet har gjort det bedre end markedet.

Set over årets første fem måneder har den kraftige undervægt blot resulteret i et samlet negativt afkastbiddrag til aktieporteføljen på under et halvt procentpoint. Dette skyldes valget af aktier samt den kraftige faldende japanske yen.

Undervægten i Japan er blandt andet blevet brugt til at finansiere overvægten i amerikansk Finans, der siden årsskiftet har haft et positivt afkastsbidrag på over 5 procentpoint til aktieporteføljen.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>