Det skal du holde øje med på aktiemarkedet

Aktiemarkederne befinder sig aktuelt i en overgangsfase, hvor centralbankernes massive støtte skal afløses af et selvbærende opsving. Fra den 8. juli buldrer den amerikanske regnskabssæson. Her er, hvad du skal holde øje med de kommende uger.

Det er lidt en kliche at sige, at det aldrig har været mere spændende at være aktieinvestor end netop nu. Men virkeligheden er, at vi efter fem års finans- og gældskrise og de seneste udmeldinger fra den amerikanske centralbank står over for den afgørende prøve på, om selskaberne og dermed økonomierne kan stå på egne ben. Er patienten rask nok til at begynde genoptræningen? Det er det afgørende spørgsmål.

Hold øje med omsætningen

De indledende tests løber af stablen i løbet af juli og august. Her begynder den amerikanske regnskabssæson med aluminiumsproducenten Alcoa.  

"Det, du som investor først og fremmest skal holde øje med, når det gælder selskaberne, er voksende omsætning og eventuelle opjusteringer af forventningerne til omsætningsvækst de kommende kvartaler," siger aktiestrateg i Formuepleje, Otto Friedrichsen.

Spørgsmålet er, om den amerikanske centralbank ser rigtigt, når den forventer fremgang i økonomien. Kommer fremgangen, vil realiseret omsætningsvækst være tvingende nødvendigt. Hold derfor øje med, om omsætningen er stigende, og om forventningerne til fremtidig omsætning er lysere.

Det primære fokus på omsætning skyldes, at den indtjeningsvækst, der er skabt i selskaberne over de seneste mange kvartaler, kommer fra omkostningstilpasninger. Med en historisk høj overskudsgrad synes denne kilde til indtjeningsvækst at være reduceret kraftigt. Derfor har virksomhederne brug for omsætningsvækst for at kunne skabe yderligere indtjeningsvækst og trække aktierne yderligere herfra.

Hold øje med nøgletal

Parallelt med selskabernes regnskabsresultater og deres forventninger er det de vigtige generelle nøgletal fra økonomierne, som er i fokus. Her er det vigtigste nøgletal jobrapporten, der kommer den første fredag i hver måned. Tallet fortæller, hvor mange amerikanere, der har fået nyt job uden for landbruget. Der er et vist sæsonudsving, men tallet skal helst ligge på den gode side af 150.000 for at pege i den rigtige retning.

Af andre vigtige nøgletal kan nævnes de forskellige tillidsindikatorer fra forbrugere og indkøbschefer - for eksempel tal fra fremstillingsindustrien, boligmarkedsstatstik og BNP-tal, der kan be- eller afkræfte, om der er reel stigende aktivitet i det amerikanske samfund. Kommer det opsving, som den amerikanske centralbank forudser, vil det over tid trække Europa med op. Vækst i USA og Europa vil betyde højere aktiekurser, men også højere lange renter. De korte renter vil efter alt at dømme forblive på et relativt lavt niveau et stykke tid endnu.

Formueplejeselskaberne er eksponeret positivt over for stigende omsætning gennem investering i globale kvalitetsaktier. På rentesiden er Formuepleje afdækket over for stigninger i den lange rente, mens vi har en følsomhed over for ændringer i den korte rente.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>