Bedring i sigte trods svag europæisk regnskabssæson

Her ved udgangen af den europæiske regnskabssæson for 2. kvartal viser det overordnede billede negativ vækst i både omsætning og indtjening. Men der er dog tale om en bedring i indtjeningen.

Næsten alle selskaber i Euro Stoxx600 har aflagt regnskab for andet kvartal. Aktiestrateg hos Formuepleje Otto Friedrichsen vurderer, at den samlede salgstilbagegang er på knap 1 procent, mens indtjeningstilbagegangen er på 8,5 procent.

"Sammenlignet med samme periode sidste år er der ikke megen fundamental medvind til det europæiske aktiemarked. Som investor skal man dog holde sig for øje, at på trods af indtjeningstilbagegangen i kvartalet er det tredje kvartal i træk, kan der noteres en bedring i indtjeningen, mens en egentlig vending til indtjeningsfremgang dog først ventes hen imod slutningen af 2013," siger Otto Friedrichsen.

4 ud af 10 sektorer rapporterer indtjeningsfremgang

Dekomponeres den samlede indtjeningsvækst er det særligt de industrielle - og stabile - forbrugsselskaber, der sammen med Finans og IT står for indtjeningsfremgang, mens de øvrige seks sektorer alle oplevede indtjeningsfald.

Bundproppen i det europæiske marked er fortsat Energi- og Materiale-sektorerne, der begge igen oplevede markant omsætnings- og indtjeningstilbagegang. Aktiestrateg Otto Friedrichsen påpeger, at denne udvikling i høj grad er global og ikke noget, der kan isoleres til de europæiske selskaber:

"Vækstopbremsning i emerging markets samt kraftigt aftagende investeringsaktivitet hos mineselskaberne er blandt hovedårsagerne til denne udvikling," siger han.

Sommerrally i europæiske aktier

Siden slutningen af juni har europæiske aktier outperformet (Euro Stoxx 600, + 12 procent) de øvrige etablerede markeder. Otto Friedrichsen mener, at det i høj grad er en bedring i de europæiske nøgletal, som danner baggrund for denne udvikling samtidig med, at fremgangen i nøgletallene også har været væsentlig bedre end ventet af markedet.

Derudover har bedringen i de europæiske selskabers indtjening set i forhold til de foregående kvartaler understøttet optimismen og derigennem støttet markedsudviklingen. Idet fremgangen på aktiemarkedet er sket med indtjeningstilbagegang, er værdiansættelsen på markedet steget, når denne sammenholdes med selskabernes indtjening.

"Det vil med andre ord sige, at markedet i høj grad er trukket af multipel-ekspansion, hvilket betyder, at markedet er blevet dyrere prisfastsat på forventning om, at omsætningen og indtjeningen fremadrettet vil blive bedre," forklarer Otto Friedrichsen.

Effektivisering skal berettige udviklingen

Med en flad omsætningsvækst de seneste fire kvartaler og udsigt til en fortsat meget begrænset omsætningsvækst frem mod midten af 2014 kan det konkluderes, at europæisk økonomi ikke som udgangspunkt forventes at opleve en efterspørgselsdrevet bedring i virksomhedsfundamentalerne. Da markedet venter en ganske kraftig indtjeningsacceleration mod slutningen af 2013, skyldes dette derfor i høj grad forventninger til effektiviseringer i de europæiske selskaber.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>