Aktieoptur i januar lover godt

Aktierne er kommet fantastisk godt fra start i år. Gode regnskaber og et skift fra obligationer over til aktier driver den positive udvikling.

Aktieinvestorerne kan se tilbage på en forrygende januar måned, hvor aktierne generelt er steget ikke bare i Danmark men også i Europa og USA. Det brede danske aktieindeks KAX Cap steg 6 procent, mens det tyske DAX steg 2,2 og det brede amerikanske S&P 500 steg 2,2 procent målt i danske kroner. I USA er det den bedste aktiejanuar siden 1997.

Trimmede selskaber spændt op til vækst

Baggrunden for den meget flotte udvikling på aktiemarkedet skal blandt andet ses i lyset af de aflagte regnskaber for 4. kvartal. Selskaberne i det amerikanske S&P 500 indeks er omkring halvejs igennem aflæggelsen, og det tegner et billede af, at indtjeningsforventningerne overgås samtidig med, at omsætningen også overrasker marginalt.
 
Investeringsstrateg i Formuepleje Henrik Franck anerkender, at man ikke helt kan se bort fra den traditionelle januar-effekt, altså hvor aktierne generelt stiger som følge af den psykologiske effekt af, at investorerne kigger optimistisk ind i et nyt år. Men han mener også, at udviklingen kan ses som en bekræftelse af, at 2013 bliver endnu et tilfredsstillede aktieår.

"Der er ganske mange ting, som peger i den rigtige retning, herunder de fleste af de ledende økonomiske indikatorer som for eksempel forbrugertilliden og PMI-indikatoren," siger Henrik Franck.

Renterne steg i januar

Den anden baggrund for de stigende aktier er en begyndende bevægelse blandt investorerne væk fra de mere sikre obligationer og over mod aktier. Den relative værdiansættelse mellem obligationer og aktier betyder, at investorerne i øjeblikket forventer at opnå et forholdsmæssig stort merafkast for at påtage sig aktierisiko sammenlignet med en investering i statsobligationer. Det gør aktierne attraktive og har bevirket en stigende efterspørgsel af aktier med kurstigninger til følge. Således er der i januar måned blevet placeret cirka 39 nye milliarder dollar i aktiefonde på global basis, hvilket er dobbelt så meget som i samme periode sidste år.

Stadig sorte skyer i horisonten

"Efter et par gode år med godt og relativt sikkert afkast på obligationer og virksomhedsobligationer, er fortsat afkastpotentialet i de aktivklasser nu ved at være udtømt. Formuepleje forventer, at 2013 bliver året, hvor investorerne langsomt men sikkert begynder at vægte obligationer lavere til fordel for aktier. Men selv om det alt i alt ser positivt ud, så lurer der stadig en sydeuropæisk gældskrise, der med nyvalg i Italien og politisk uro i Spanien kan blusse op og sende aktierne midlertidigt ned," siger investeringsstrateg Henrik Franck.
 
Dertil kommer, at det primære alternativ til aktier, nemlig obligationer, ikke ligner en god investering. Renterne er lave, og der er en betydelig risiko for, at obligationsinvestorerne vil opleve kurstab, når renterne på obligationer med lang løbetid begynder at stige, som det er Formueplejes forventning vil ske i 2013. Som følge af dette senarie har Formuepleje afdækket denne risiko.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>