Ny lovgivning vedtaget: Slut med provisioner

I vores magasin kunne vi i 2009 oplyse, at det Britiske Finanstilsyn (FSA) ville forbyde banker og finansielle rådgivere at modtage eller betale provisioner for at anbefale eller få anbefalet investeringsprodukter til kunderne. FSA-forslaget er nu en realitet for briterne med virkning fra januar 2013.

I Formuepleje har vi baseret vores virksomhed på ikke at modtage provisioner eller betale provisioner. Det er ganske enkelt ikke i investorernes interesse, at finansindustrien er fyldt med provisionsaftaler, så vi byder den fornyede fokus og "action" på området velkommen.

Baggrund - investorerne vil ikke betale for rådgivning

Det er dog ikke alene finansindustrien, der bærer ansvaret for provisionsaftalernes udbredelse. Det er og bliver meget få investorer, som kan acceptere, at der kommer et girokort for betaling af investeringsrådgivning. Dette faktum har i sig selv skabt en kultur for, at betalinger for rådgivning sker i selve investeringsproduktet.

Samtidig er det også generelt svært for udbydere af investeringsprodukter at trænge igennem til investorerne, hvis udbyderne ikke selv har distributionsnet af rådgivere/sælgere. Formuepleje er den eneste væsentlige aktør, der ikke betaler bankerne for at blive anbefalet i banken. Selv vores meget dygtige konkurrenter, Maj Invest (tidligere LD Invest) og Skagen Fondene, har kastet håndklædet i ringen og indgået aftaler med danske banker om betaling af provisioner til banken mod at blive anbefalet i bankens filialer og finanscentre.

Lobbyisterne på overarbejde

Storbritannien er gået solo i kampen mod sammenblandingen mellem rådgivning og provisionsaftaler, men samtidig er det øvrige EU i gang med at forberede nye direktiver. Med det nye såkaldte MIFID II direktiv vil EU også søge at regulere hvordan og hvilke produkter, der sælges/rådgives om til investorerne. MIFID II er først i sin spæde start og direktivet vil tidligst blive implementeret i 2014.

Finansindustriens lobbyister er uden tvivl kommet på overarbejde, og der vil blive brugt masser af ressourcer på at søge indflydelse på MIFID II direktivet. Politikerne er i fuld gang med at finde deres ståsted. Holland er meget konfronterende på linje med Storbritannien, mens Frankrig er skarpt imod ethvert forbud mod provisioner. Herhjemme indtager regeringen en afventende holdning fra sidelinjen.

Hvad er fair play for alle parter

Formueplejes holdning er, at det er fair, at der stilles langt større krav til industrien om gennemsigtighed af de omfattende provisionsaftaler. Investorer skal ikke være i tvivl om potentielle interessekonflikter, og de skal have oplyst beløbet, det drejer sig om.

Det er også fair, når man nu i Storbritannien forbyder rådgivere at kalde sig uafhængige rådgivere, hvis de modtager nogen form for provisioner.

I Formuepleje modtager vi ikke provisioner fra andre udbydere af investeringsprodukter. Vi vil kun stå for investeringsprodukter, hvor vi har taget syretesten; Ville vi selv investere i produktet og giver honorarstrukturen fælles interesser mellem os og investorerne? Det er et enkelt spørgsmål, og vi opfordrer alle investorer til at stille spørgsmålet til deres rådgivere eller udbydere af investeringsproduktet.

Gennemsigtighed og åbenhed er et afgørende element i vores forretningsmodel. Enhver rådgiver ved præcis, hvad indtjeningen er på en kunde. Spørg en formuerådgiver i Formuepleje, hvad dit præcise honorar er til Formuepleje, og du får svar på få sekunder. Stil det samme spørgsmål i banken og mærk forskellen.

Typiske provisionsaftaler fra udbyder af produkt til rådgivere/sælgere:

  • UP-front fee, som fx tegningsprovision. Det er en betaling på mellem 1%-5%, som rådgiveren modtager med det samme, hvor rådgiveren "skaffer" en kunde ved at anbefale produktet. Hvis produktet reelt binder investoren i mange år, vil betalingen være i den høje ende - f.eks er der typisk høj provision til sælgeren af en obligation med hovedstolsgaranti, hvor investeringen er bundet i en årrække (garantiobligationer).

  • Holding fee, som er en løbende betaling til rådgiveren/sælgeren, hvis investoren fastholder sin investering. Holding fee kan være mellem 0,25%-1% p.a.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>